Вчера,9 юли 2022 г., Софийски градски съд (СГС) уважи искането

...
Вчера,9 юли 2022 г., Софийски градски съд (СГС) уважи искането
Коментари Харесай

Съдът задържа под стража обвиняемият за катастрофа, отнела живота на две лица

Вчера,9 юли 2022 година, Софийски градски съд (СГС) почете настояването на Софийска градска прокуратура (СГП) и взе мярка за неотклонение задържане под стража във връзка с Г. С., упрекнат в причиняването на гибелта на Х. С. и Х. Д. при пътнотранспортно произшествие на 5 юли т. година на столичния бул. „ Черни връх ".

Досъдебното произвеждане по случая е формирано в изискванията на необходимост от Столична дирекция на вътрешните работи, а след това следствието е предоставено на Национална следствена работа (НСлС) заради особената фактическа и правна трудност на случая и все още се организира от екип от следователи от Национална следствена служба под управлението и надзора на екип от прокурори от СГП.

С цел събиране и инспекция на доказателства са осъществени оглед на местопрестъпление, освидетелстване на лица, претърсвания и изземвания, приобщени са материални доказателства, разпитани са голям брой очевидци, назначени са експертизи. Извършени са и голям брой други дейности по следствието, както и оперативноиздирвателни мероприятия.

Събран е огромен по размер доказателствен материал, след разбор на който следовател в Национална следствена служба след отчет при прокурор в СГП е привлякъл Г. С. в качеството на обвинен за три закононарушения - по член 343, алинея 3, прочие 3, прочие 4, прочие 5, б. „ б ", прочие 2, вр. член 343, алинея 1, б. „ в ", вр. член 342, алинея 1, прочие 3 от Наказателен кодекс, по член 343б, алинея 3 от Наказателен кодекс и по член 316, прочие 1, вр. член 308, алинея 2, прочие 5, вр. алинея 1, прочие 1 от Наказателен кодекс.

Обвиняемият е арестуван с разпореждане на прокурор в СГП за период до 72 часа.

Днес СГП внесе в съда стимулирано искане по отношение на обвинения да бъде взета мярка за неотклонение „ задържане под стража ".

Съдът напълно показа доводите на прокуратурата и одобри, че са събрани и показани задоволително безапелационни доказателства, които обосновават догатката Г. С. да е направил трите закононарушения, за които е притеглен като обвинен. Съдът одобри, че е налице действителна заплаха същият да се укрие или да извърши друго закононарушение, като разиска неналичието на лични задръжки у обвинения при осъществяване на закононарушения и престъпления. Аргументира извънредно високата степен на социална заплаха на действието и дееца. Така стимулиран, съдът реши, че само мярка „ задържане под стража " може да обезврежда установените при обвинения рискове и с определение взе по отношение на него най-тежката мярка за неотклонение.

Определението на съда не е дефинитивно и може да се апелира пред Апелативен съд - София.

Разследването по случая продължава.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР