Възстановява се дейността на Експертния съвет по религия към Министерството

...
Възстановява се дейността на Експертния съвет по религия към Министерството
Коментари Харесай

Съветът по религия към МОН почва пак работа след 3 години пауза

Възстановява се активността на Експертния съвет по вяра към Министерството на образованието и науката (МОН). Това стана ясно по време на среща сред просветния министър Галин Цоков и Ловчанския митрополит Гавриил.

В срещата участваха и и основният секретар на Св. Синод свещеник Герасим, ректорът на Софийската семинария свещеник Пахомий, деканите на православните факултети на университетите в София и Велико Търново - доцент Ивайло Найденов и проф. Магдалена Легкоступ, създатели на учебници по вяра, учители, родители и други, оповестиха от МОН

Съветът по вяра към министъра на образованието и науката не е провеждал съвещания от повече от 3 години.

" Това е значим механизъм да обсъждаме всички оперативни въпроси и ще поставим старания още септември да проведем негово съвещание ", съобщи Цоков.

Той показа подготвяните промени в региона на учебното и предучилищното обучение. " Основен приоритет е смяна на образователното наличие тъй че то да образува умения и компетентности в учениците. Заедно с това обаче е основно да създадем ценностна оценка и да формираме морални устои в децата и младежите ", изясни Галин Цоков.

Според просветителния министър часовете по вяра имат значимо значение и е хубави положителният опит, основан по места, да бъде проучван и прилаган.

От Светия Синод показаха свършеното в региона на образованието, опита от взаимната си активност с община Ловеч и работата по правене на учебници за избираемите часове в учебно заведение. Те се ангажираха и да показват предложенията за по-широко нахлуване на религията в просветителната система на вниманието на Народното събрание.

От МОН означават, че религиите в българската просветителна система се учат в избираеми образователни часове и във факултативни образователни часове по одобрени образователни стратегии.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР