Възстановка на Художествения отдел на Първото българско изложение може да

...
Възстановка на Художествения отдел на Първото българско изложение може да
Коментари Харесай

​Възстановка на Художествения отдел на Първото българско изложение в Пловдив

Възстановка на Художествения отдел на Първото българско ревю може да бъде прегледана в Градската художествена изложба в Пловдив. Включени са истински творби и репродукции на популярни създатели, взели участие в Изложението преди 127 години.

Пловдив

В художествения отдел на Първото българско ревю се изявяват пионерите на светската живопис, измежду които Антон Митов, Иван Мърквичка, Николай Павлович и ред други.
Пламен Петров, изкуствовед: Показани са, с изключение на дребните картини, и големи платна, като " Баташкото кръвопролитие ". Антоний Пьотровски е поканен 1892 година пролетта да сътвори тази творба.
Тогавашният медиен интерес към Изложението е огромен, само че това по никакъв начин не важи за художествената галерия. Изследователите откриват една-единствена публикация в пресата от това време.
Пламен Петров, изкуствовед: Това ни подсказва, че към тези години в България почва разбиране на светското изкуство.
Именно тази галерия е значима начална стъпка за възприемането на светското изкуство и на проведения живописен живот.

Атрактивното модерно показване на исторически данни и гледки е дело на студенти от магистърска компетентност „ Мултимедия и виртуална действителност " в АМТИИ. Изложбата може да бъде прегледана в залите за краткотрайни изложения на галерията на Пловдивската основна улица до 20 декември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР