Възродените леви партии отбелязват напредък и искат да принудят френския

...
Възродените леви партии отбелязват напредък и искат да принудят френския
Коментари Харесай

Може ли левият блок на Меланшон да лиши Макрон от парламентарно мнозинство

Възродените леви партии означават прогрес и желаят да принудят френския президент за "некомфортно общуване " в политиката. Парламентарният избор в страната постоянно е именуван "трети тур " на президентските избори в два тура. Ако липсва болшинство с явен дневен ред в законодателния орган, това може да докара до политически блокаж.
" Ние се събрахме, с цел да кажем, че сме опция, в случай че вие смятате, че нещата не могат да не престават по същия метод. " С тези думи крайнолевият Жан-Люк Меланшон се обърна към симпатизанти в Париж предходната седмица - дни преди парламентарните избори във Франция в два тура на 12 и 19 юни.

Неговата убеденост не пораства неоснователно. Социологическите изследвания демонстрират, че президентът Еманюел Макрон може да се затрудни в спечелването на безусловно болшинство в долната камара на Народното събрание, до момента в който поддръжката за съперническите леви групи пораства. В края на април президентът си обезпечи преизбиране за втори петгодишен мандат, само че въпреки да разполага със свободата да дефинира външната политика на страната, какъвто и да е изходът от парламентарния избор, неговият дневен ред вкъщи - да вземем за пример намаляването на налози, обществената промяна и повдигането на пенсионната възраст, зависят от тези избори. И Макрон може да се окаже в обстановка, в която при всяка негова планувана мярка Меланшон дебне в засада.
Реклама Бившият троцкист, който би трябвало да бъде вземан насериозно
Скорошните социологически проучвания съществено разтревожиха ръководещата партия на президента. Според ново изследване на Френския институт за публично мнение (IFOP) центристкият лагер " Заедно " на Макрон ще получи сред 250 и 290 места в Народното събрание, което е на ръба на 289-те места, нужни за безусловно болшинство. Още по-лошата вест е, че процентите вървят надолу по отношение на май, когато за съдружниците на президента се чакаха сред 275 и 310 места. Сценарий, при който групата на Макрон остава най-голяма в законодателния орган, само че получава по-малко от 289 мандата, може да докара до парламентарен блокаж, защото ще липсва болшинство с явен дневен ред, написа Politico.

За разлика от 2017 година, когато партията на президента " Република, напред! " (LREM) и нейният съдружник " Демократично придвижване " взеха 356 места, в този момент Макрон е изправен пред единен фронт вляво. Според изследването на IFOP обединението " Нов национален екологичен и обществен съюз " (NUPES), включваща социалистите, комунистите и " зелените " и водена от някогашния претендент за президент Меланшон, може да завоюва сред 190 и 235 места. Крайнолевият водач не крие, че се надява на болшинство, и пропагандира гласоподавателите " да го изберат за министър председател ".

" Вземаме всичко това насериозно, тъй като в медиите и в социологическите проучвания единственият човек, който съществува, като се изключи президентското болшинство е Меланшон ", декларира пред тв France 2 Урор Берж, народен представител от ръководещата партия. Според нея обединението NUPES сега се обрисуват като единствената " мощна опция " на Макрон, само че в случай че гласоподавателите не поддържат президента, това ще докара до " огромна дестабилизация в политиката във Франция за години напред ", визирайки заявяваното от Меланшон предпочитание за излизане от единното командване на НАТО и за " непокорство " по отношение на европейските контракти, както неприкритото му удивление от починалия венецуелски президент Уго Чавес.

Идвайки директно след президентските избори, парламентарният избор постоянно се счита за допълнение към конкуренцията за Елисейския замък, което би трябвало да даде на новоизбрания държавен глава работещо болшинство. " Точно това схващане възнамерява да разбие левият деец Меланшон, повеждайки една възродена лява коалиция в борба, целяща да принуди Макрон за некомфортно общуване ", обобщава разбор на France24.
Реклама
Програмата на някогашния троцкист Меланшон коренно се разграничава от тази на президента и включва понижаване на пенсионната възраст до 60 година, въвеждане на налог " благосъстояние " и повдигане на минималната заплата с 15%. Крайнолевият водач се надява обещанието на левицата за повече обществени разноски и по-голяма отбрана на околната среда, както и недоволството от скока в цените да усили поддръжката за неговата коалиция.
Макрон може да се окаже в обстановка, в която при всяка негова планувана мярка Меланшон дебне в засада Източник: Reuters Обединителят на левицата
В дните след президентските избори Меланшон, който замалко не стигна до балотаж с Макрон, съумя да направи това, което мнозина смятаха за невероятно - да събере разединената левица във Франция в обща коалиция, да я сплоти към единна политическа платформа и да спомогне за излъчването на един претендент във всеки от изборните региони в страната. Само дни преди първия тур на парламентарния избор тази коалиция диша във врата на центристкия лагер и усилва терзанията му, че може да не успее да си подсигурява безспорното болшинство, което изглеждаше несъмнено единствено преди няколко седмици.

Изборите за държавен глава доведоха до появяването на три блока с почти идентична тежест във Франция - дясноцентристкия на Макрон, крайнодесния на Марин льо Пен и разпръснатия ляв, който не съумя да предотврати балотаж сред Макрон и Льо Пен. Именно последният блок обаче съумя да се активизира през последните седмици, разбивайки схващането, че спечелилият в президентския избор е този, който е набрал най-голяма инерция.

" Крайнодясното в този момент е разединено и Льо Пен не демонстрира огромен блян към парламентарните избори, обичайна десница е на практика недоловима, а лагерът на президента не прави друго, с изключение на да атакува Меланшон, който е единственият, съумял да енергизира тази акция ", споделя пред France24 френският социолог Мишел Вивиорка. И добавя, че въпреки всичко " болшинството за Макрон е евентуално, въпреки и не автоматизирано ", защото гласоподавателите са изразили също по този начин предпочитание " да не дават на президента свободна власт над Народното събрание ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Крипто 3 Политика 1 Политика 2 Политика 3 Свят 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Отбрана Реклама
Левият в. Liberation обобщава обстановката по този начин: " Меланшон може и да не успее да извърши фантазията си да стане министър председател, само че той съумя да построи една съпротива, която разрушава всички други. "

Във Франция не е имало президент и парламентарно болшинство от разнообразни партии от 1997-2002 година, когато десният държавен глава Жак Ширак трябваше да работи с премиера социалист Лионел Жоспен. Конституционна смяна от 2000 година трябваше да постави завършек на сходни политически блокажи, като измести парламентарния избор директно след президентския. След изборите на 12 и 19 юни ще стане ясно дали сходна обстановка ще се повтори, или упоритостите на Меланшон са нереалистични.
Водеща тематика - инфлациятаРекордната инфлация, която подкопава покупателната дарба на французите, е в центъра на политическия спор преди парламентарния избор в страната, написа Еuractiv. Размерът й се е удвоил от януари до май и тя доближава 5.2%, подхранвана от повдигането на цените на силата, услугите и питателните артикули. За да защищити стопанската система от поглъщане " непременно " - по думите на Макрон, държавното управление вкара редица ограничения, в това число невиждана държавна помощ за фирмите. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР