Възрастта е относително понятие - както при нас, хората, така

...
Възрастта е относително понятие - както при нас, хората, така
Коментари Харесай

Кои са най-дълго живеещите животни на планетата

Възрастта е релативно разбиране - както при нас, хората, по този начин и при животните. Докато при човешкия тип има някакви граници, в които най-често се простира продължителността на живота, то в животинския свят има типове, които живеят едвам няколко години, и други, които са столетници, а от време на време и съвсем безсмъртни. Ето няколко сходни забавни образеца.

Гренландска акула

Тези огромни създания доближават дължина до осем метра и тегло до два тона и половина. Сексуално зрели стават едвам на 150 години, а продължителността на живота им може да доближи и до 400 години. Това е малко противоречиво научно изказване, само че няма спор, че са най-малко столетници.

Гренландски кит

Още един от най-старите бозайници на света, който живее в студените води на океана. Смята се, че може да живеят повече от 200 години, което е много повече в съпоставяне със сините китове, които живеят почти 80-90 години. Дълголетието им се дължи на неповторимо генно повтаряне, което забавя стареенето на клетките, откриват учени.

Гигантски костенурки

Те също са сред най-дълголетните създания на този свят. Джонатан, гигантска костенурка от Сейшелските острови, която се е излюпила през 1832 година, е най-старата, позната в миналото. Тя отпразнува своя 191-и рожден ден на остров Света Елена. Предишният рекордьор умря на 188 години.

Грубоок морски окулт (черношип костур)

Тази причудлива риба се среща доста рядко, най-често към Северния Пасифик от Сан Диего нагоре през Аляска, както и през Берингово море до Япония. Тя може да е дребна по-размери, само че с впечатляваща дълготрайност на живота - до 205 години. Това я прави най-дълголетната риба на света, предава Discover Magazine.

Мидата Arctica islandica

Често я назовават най-дълголетното създание на планетата, тъй като може да живее до цели пет века. Това е открито посредством разбор на наслояванията по черупките на някои изследвани екземпляра. За рекордьор по дълготрайност на живота измежду тях е приет екземплярът, наименуван от учените Мин, чиято възраст е избрана на тъкмо 507 години.

Медузата Turritopsis dohrnii

Известна още като Безсмъртната медуза, тя се среща по целия свят в умерени до тропически води. Миниатюрен тип с размери по-малки от нокът, който е биологически вечен. Това е един от дребното известни случаи на животни, способни да се върнат изцяло към полово неузрял, колониален етап, откакто са достигнали полова зрялост.

Когато в резултат на контузия или апетит настъпи гибел, мекотелото пада на морското дъно и стартира да се разлага. От този развой обаче се образуват полипи, които са най-ранната форма на медузите. Така може да се каже, че Безсмъртната медуза възкръсва за нов живот, а този развой може да продължи безпределно дълго. Единствено необратимо е в случай че някой различен морски жител я вземе за своя храна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР