Възрастна жена от село Джулюница даде всичките си спестявания -

...
Възрастна жена от село Джулюница даде всичките си спестявания -
Коментари Харесай

Телефонна измама със заплахи за убийство и тормоз


Възрастна жена от село Джулюница даде всичките си спестявания - над 13 000 лв., на мошеници, заплашвали живота ѝ, оповестява NOVA.
72-годишната Пенка Манева е пенсиониран счетоводител. Цял живот е работила с пари и не има вяра, че ѝ се е случило и това - да стане жертва на телефонни измамници.
Всичко стартира преди седмица, когато домашният ѝ телефон звъни:
„ Обажда се началникът на полицията в Стражица. Заплашвана ли сте до момента?”. Казвам не. Те ми изясняват: „ Не, но ви има в листата и в най-скоро време, следобяд ще бъдете застрашена. Ако някой ви заплашва, се обадете на номер 6144”. И аз повярвах, като един естествен човек, че са от полицията. Откъде ще ми знаят името и семейството?”, споделя пострадалата Пенка Манева.
Схемата, в която попада старата жена, е последната и най-прилагана – подпомагане за откриване точно на телефонна машинация. Мнимият служител на реда приготвя жертвата за идващото позвъняване и... то не закъснява.
„ Звънна домашният телефон и започнаха да ме наскърбяват с неприятни думи: „ Ще дойда, ще те нарежа, ще те изнасиля”. Поискаха 60 000 лева.”, споделя старата жена.
Следващото позвъняване е още веднъж от мнимия служител на реда, спечелил доверието на дамата, който я убеждава да постави парите си за стръв.
„ Спокойно, госпожа! Ангажирали сме цялата полиция в Стражица. Изпратили сме цивилни момчета – 10-15 в Джулюница. Улицата ви се следи. Колко пари имате?”, попитал мнимият служител на реда. „ Имам 10-тина - 12 хиляди, остарели хора сме, ниви щяхме да купуваме”, обяснила Пенка Манева.
Измамникът я убедил да остави парите на несъмнено място, а служители на реда щели да ги заловят сега на взимането.
И по този начин Пенка Манева оставя в сеното всичките спестявания на фамилията – 13 хиляди лв. и 500 паунда. Малко по-късно връзката с дамата е прекъсната и тя схваща, че е излъгана.
„ Така, наречената „ полицейска акция”, както самите бургуджии я назовават. Но, в тази ситуация, по-характерно е, че при тази полицейска машинация, лицата са избрали този принцип – на положителното и неприятното ченге”, разяснява Мариян Лонгинов – началник-сектор „ Криминална полиция” – Горна Оряховица.
Няколко дни по-късно, криминалисти от Горна Оряховица потеглят по следите и на мулето – пренесло парите, както и на мошеника, управлявал измамата.
„ В непосредственост до дома на дамата, която си е дала парите, е имало мъж и жена. На много хора от селото им е направило усещане, че мъжът приказва по телефона си. Абсолютно пасва на профила на мулето, защото, когато отива към адрес, защото не е от това обитаемо място, няма по какъв начин да бъде насочен и му е належащо повече време за диалози, с цел да бъде упътен тъкмо, къде да вземе парите”, изясни Лонгинов.
Така, посредством мулето, полицията стига и до мозъка на измамата, който също е хванат – съденият за телефонни измами Димитър по прякор Мея от Павликени. Следствен опит с мулето – Николай, разкрива схемата на измамата, в която е взела участие и жена.
„ Българинът, обичайно му е заложено да оказва помощ. Така е от народопсихологията. Възрастните хора се лъжат елементарно – като дребните деца. Първоначално, като ги подведат, че оказват помощ, че ги грози нещо неприятно и че могат да оказват помощ на себе си и полицията – по-нататък манипулирането е доста лесно”, изясни Лонгинов.
Задържаните за измамата са върнали парите. Направили са признания и остават в ареста.

Източник: nova.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР