Възраждане“ ще предложи в Народното събрание да бъде прието решение

...
Възраждане“ ще предложи в Народното събрание да бъде прието решение
Коментари Харесай

„Възраждане“ настояват за мораториум върху сделките с терени на „Марица-изток“

„ Възраждане “ ще предложи в Народното събрание да бъде признато решение за мораториум върху покупко-продажби с терени на „ Марица-изток “ , както и върху подписване на контракти за рандеман на ел. сила от възобновими енергийни източници /ВЕИ/ на тези терени. Това оповестиха народните представители, определени от Стара Загора – Искра Михайлова и Даниел Проданов .

Срокът на мораториума ще бъде до правенето на Национална енергийна тактика и тактика за развиването на комплекса „ Марица-изток “ . Даниел Проданов означи, че настояването на политическата организация цели да предотврати всевъзможни нездравословни за въгледобива и комплекса дейности, каквито, по думите му, е опитал да осъществя предходният енергиен министър Росен Христов.

Народният представител означи, че на този стадий няма подписани контракти за построяването на ВЕИ върху терени на комплекса, само че сходно желание е било декларирано от предходното управление на енергийното министерство при серия от срещи с управленията на държавните сдружения и развеждането на редица евентуални вложители из „ Мини Марица-изток “ ЕАД.

„ Ние видяхме, че вместо да се ангажира с осъществяване на решението на Народното събрание за предоговаряне на уговорките по Плана за възобновяване, Росен Христов се занимаваше с въпросните терени. Той не извърши задачата, която му беше предоставена от Народното събрание “ , акцентира Проданов. Очаква се настояването за мораториум да бъде импортирано от „ Възраждане “ напълно скоро.

Наред със възбраната за подписване на покупко-продажби с терени от комплекса „ Марица изток “ от „ Възраждане “ ще предизвикват и основаването на краткотрайна парламентарна комисия, която да обследва отчета, обвързван с напредъка на договарянията с Европейската комисия за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност, главно с отпадане на уговорката за понижаване на въглеродните излъчвания от въглищните централи с 40% до края на 2025 година на база 2019 година Искра Михайлова разяснява, че в петък министър-председателят Николай Денков е съобщил, че до края на деня отчетът ще бъде импортиран в Народното събрание, само че в него „ нямало кой знае какво “.

„ Това досега не се случи “ , означи Михайлова. Тя разкри, че от „ Възраждане “ ще упорстват във краткотрайната комисия да бъдат включени по двама представители от всички парламентарно показани групи , като единият да е от Старозагорски район.

„ Важно е да предотвратим подаряването на терени на мините. Докато има парламент, би трябвало да създадем допустимо най-вече крачки. Ще ангажираме и управленията на сдруженията. Искаме ясна и безапелационна тактика за бъдещето на комплекса „ Марица-изток “. Едва по-късно да приказваме за терени и други дейности “ , съобщи Искра Михайлова.

По време на брифинга старозагорските депутати на „ Възраждане “ показаха рекултивиран терен в комплекса с размер от 470 декара, върху който, по думите им, към този момент са построени фотоволтаици . Теренът е ситуиран сред Гълъбово и Медникарово и е бил горист с дървета след рекултивацията му, само че след това гората е изчезнала, с цел да се осъществят въпросните ВЕИ-та . Искра Михайлова и Даниел Проданов бяха безапелационни, че не трябва да се позволява работа на парче в комплекса „ Марица-изток “.

Двамата народни представители увериха, че групата на „ Възраждане “ ще се опълчи на желанието на финансовия министър Асен Василев всички облаги на държавните енергийни сдружения да бъдат взети и вкарани в бюджета . Даниел Проданов акцентира, че това е извънредно нездравословен за „ Мини Марица-изток “ ход, защото въгледобивното сдружение остава без опция за вложения и осъществяване на ремонтната си стратегия.

Представителите на „ Възраждане “ в националния парламент разясниха и чуването на новия енергиен министър Румен Радев по отношение на дълготрайния газов контракт на България с турската „ Боташ “ . Контрактът, подписан от служебния кабинет, е за 13 години и породи въпроси от депутатите. Според Искра Михайлова чувството, което договорът оставя, е, че се обслужва непознат интерес за сметка на българския.

„ Ние сме подарили своето трасе, а освен това сме задължени за преноса на газа да плащаме повече, в сравнение с е сделката ни с други страни “ , съобщи старозагорският народен представител. Тя разяснява също, че страната ни действително няма потребност от потенциалите , които са заложени в контракта, подписан от някогашния енергиен министър Росен Христов. Михайлова прикани службите да се самосезират по договорката.

От „ Възраждане “ показаха подготвеност да внесат и искане в Народното събрание за основаване на краткотрайна комисия, която да прегледа клаузите на сделката с „ Боташ “ .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР