Възраждане нарушава грубо Закона за политическите партии и Конституцията и

...
Възраждане нарушава грубо Закона за политическите партии и Конституцията и
Коментари Харесай

Забранете Възраждане! Кои общественици поискаха Сарафов да спре Копейките?

" Възраждане " нарушава жестоко Закона за политическите партии и Конституцията и прокуратурата би трябвало да предприеме дейности по нейното закриване. За това приканват в сигнал до изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов десетки български общественици.

Сигналът е импортиран от Българския хелзинкски комитет и в него в детайли са разказани редица случаи, при които от партията на Костадин Костадинов " насочат открити апели за принуждение и употребяват незаконни средства за реализиране на свои политически цели ".

Сред подателите са имена като Юлия Берберян, Явор Гърдев, Александър Оскар, Галин Стоев, Яна Бюрер-Тавание, Еми Барух, Иван Брегов, Красен Станчев, Магдалена Малеева, Мария Касимова-Моасе, Мохамед Халаф и мн. други



Подробно са разказани дейностите на националистическата групировка към ограниченията против Коронавирус рецесията и опитите волята на суверена да бъде сменена с ползите на една партия с незаконни средства. Посочени са и акциите им по отношение на позицията, която заемат по войната на Русия с Украйна, при които има и потърпевши жители. Възраждане систематично употребява антисемитизъм, насажда ненавист и злоба към бежанци, роми, както и към представители на ЛГБТИ-общността. Мишена на техните нападки са обособени жители, държавни институции, даже личния състав на заведение в центъра на столицата. Привърженици на национализма под флаговете на Възраждане осуетиха кинопрожекция на европейски филм в София и Варна, като полицията не съумя да подсигурява правото на спокойно събиране на жители. Описани са и случаи на тормоз върху публицисти и нарушение на правото на независимост на изложение - пишат обществениците - адвокати, икономисти, публицисти, писатели, режисьори, актьори и мн. други

" Видно от задачите и програмата на политическа партия „ Възраждане “, оповестени на формалната интернет страница на партията, съществена нейна цел е запазване на нацията.

Според партията нацията е на път да изчезне, а българите да станат малцинство. Това са типични фашистки постулати, които слагат националната еднаквост преди полезности като човешко достолепие, права на индивида, мир и демократична организация на обществото.



Съхраняването на нацията ще стане със мощна войска, която има няколко съставния елемент, под мотото „ Въоръжен народ, искащ да се пази “, като се планува основаването и на „ цивилен асоциации “, т.е. доброволни, паравоенни отряди ".

" Във външната си политика партия „ Възраждане “ показва желанието за разширение на територията на страната, като България одобри в рамките си Северна Македония, която е „ втората българска страна на Балканския полуостров “, защото „ […] нашите национални ползи не са затворени в териториалните ни граници, а отразяват другите аспекти на националния блян “. Това не е допустимо да стане иначе с изключение на посредством незаконна приложимост на мощ в интернационалните връзки. Политическа партия „ Възраждане “ изрязява неведнъж позиции по основаването на автономност на Южна Бесарабия. "

Припомня се и отношението на партията към Коронавирус рецесията и въведените документи (въпреки че депутатите на Костадинов се оказаха съответно ваксинирани), както и следното изказване на Костадинов от трибуната, призоваващо за бунт: „ Тук, от тази естрада, желая да заявя следното: даваме опция на държавното управление в най-кратък период да анулира както зеления документ, по този начин и всички останали ограничаващи ограничения [...] до първата работна седмица на месец януари. Ако и по-късно ръководещите откажат да се съобразят с желанието на болшинството да се отстрани документът и
да не се протяга ръка на децата на България, ние от " Възраждане " ще призовем българския народ да упражни непосредствено своите пълномощия и да трансформира демокрацията от представителна в директна, като през вратата на Народното събрание дружно с народните представители от " Възраждане " ще влязат още и хиляди българи. Щом не желаете да методите с разсъдък, ще получите гражданска война! "

Обширно в сигнала се разказват всевъзможни изразявани отзиви и тезиси на " възрожденците " по отношение на войната на Русия в Украйна, като цитати на Костадинов: е „ май и у нас ще се наложи да проведем денацификация “, че лагерът в Белене скоро ще приема посетители: „ Ще имат огромен избор от работни места – тунела под Шипка, тунела под Петрохан, урановите мини и така нататък Тези от тях, които ще са в Белене, няма да бъдат разхождани далеко - те ще могат да се включат директно в доизграждането на АЕЦ „ Белене “, „ Който тръгне против свещена Русия, рано или късно си чупи главата “.

Изброяват се още позициите срещу бежанци, чужденци и етнически малцинства, срещу ЛГБТИ общностите, както и против медиите, в това число когато на 5 октомври 2022 година Костадинов отхвърли да приказва пред публицисти от няколко водещи медии, в проведена от партията конференция в Българска телеграфна агенция.

В умозаключение подателите на сигнала обобщават правните учредения да желаят изтриване на " Възраждане " като партия:

" Считаме, че визираният порядък от дейности влиза в прорез с българската Конституция и постанова извода, че политическа партия „ Възраждане “ съставлява „ организация, чиято активност е ориентирана против единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа и религиозна омраза, към нарушение на правата и свободите на жителите “, в случай че не и „ организация, която основава секрети или военизирани структури, или се стреми да реализира задачите си посредством принуждение “, по смисъла на член 44, алинея 2 от Конституцията. Конституционната норма абсолютно не разрешава такива организации. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР