Възраждане към Външно: Защитете българите в Украйна Партия Възраждане иска

...
Възраждане към Външно: Защитете българите в Украйна Партия Възраждане иска
Коментари Харесай

Партия Възраждане към МВнР: Защитете българите в Украйна

Възраждане към Външно: Защитете българите в Украйна

Партия Възраждане желае незабавна среща с министъра на външните работи Екатерина Захариева, във връзка признатия на 25 април от украинския парламент закон за наложителното потребление на украинския език като формален. Тази мярка, въпреки замислена и ориентирана главно против рускоезичното малцинство в Украйна, ще засегне тежко и регионите, в които се приказва български език, акцентират от Възраждане.

Според признатия от Върховната Рада закон, всички държавни чиновници, доктори, учители, упражняващите свободни специалности, юристи и други ще би трябвало да приказват единствено на украински език или ще бъдат санкционирани.
Законът няма да бъде прилаган в продължение на три години, защото в цялата страна ще бъдат основани образователни центрове, в които да се поддържа проучването на украинския език и просвета. Последното, тормози най-вече патриотите от Възраждане, защото основава сериозна заплаха от денационализация и усвояване на българската етническа общественост в тази страна, която е втората по величина, след съветската.

Възрожденците напомнят още, че незабавно след Майдана при започване на 2014 година, новото антируско държавно управление в Украйна одобри закон, с който лиши правата на малцинствените езици в страната, включително и на българския. От страна на Румъния и Унгария тогава имаше мълниеносна реакция, тъй като това беше остра принуда против техните малцинства в Северна Буковина, Поднестрието и Подкарпатска Рус.

Тогава България, която има и най-голямото малцинство в Украйна след съветското, в лицето на своите публични институции, резервира позорно безмълвие.

Единствено Възраждане реагира тогава, и с помощта на това с огромно отегчение и безусловно по насила, седмица по-късно и България се изрече против тази украинска мярка. В резултат на общия напън в последна сметка този закон не беше признат, което докара до мнения от страна на известни български русофоби, че в случай че българите в Бесарабия и Украйна като цяло поддържат съветската политика и са русофили, то следователно те не са българи.

В по този начин създалата се обстановка от Възраждане упорстват за безапелационни дейности и недвусмислена позиция от страна на българското държавно управление и ръководеното от Захариева ведомство. Също по този начин, упорстват за незабавна среща с външния министър, на която да се разиска създалата се обстановка и да бъде открито някакво задоволително решение на казуса.

Ако настояванията им не бъдат признати, ръководителят на партията Костадин Костадинов предизвести, че ще провежда митинг пред украинското посолство, а по-късно и пред външно министерство.

Възраждане напомня още, че Украйна е кандидатка за член на Европейския съюз, до момента в който България е такава от към този момент близо 15 години. В тази обстановка страната ни би трябвало да употребява всички лостове за въздействие, които има като член на Европейски Съюз, с цел да влияе и окаже напън върху украинската страна и безусловно да я принуди да съблюдава правата на българското национално малцинство там. Защото в противоположен случай, едно от дребното преимущества, които имаме като член на Европейския съюз, а точно да влияем върху страни – кандидатки, в които има български общности, обезмисля като цяло така и така не изключително ползотворното ни участие.

От партията на Костадинов питат още и за какво мълчат българските евродепутати, някои от които се дефинират и като „ патриоти”. Защо не употребяват въздействието, контактите и ситуацията си, с цел да издигнат въпроса пред институциите в Брюксел, и акцентират още, че когато на 26 май Възраждане изпрати своите представители в Европейския парламент, отбраната на българите освен в Европа, а и по целия свят, ще бъде един от техните съществени цели.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР