“Възраждане имаме своя кандидат за председател на Столичния общински съвет

...
“Възраждане имаме своя кандидат за председател на Столичния общински съвет
Коментари Харесай

Възраждане се точи за шефското място в СОС

“Възраждане имаме своя претендент за ръководител на Столичния общински съвет (СОС) и сме подготвени да поемем председателското място в съвета, с което да отпушим работата му в интерес на софиянци ”. Това сподели Деян Николов – ръководител на групата в СОС пред жители, заяви Българска телеграфна агенция.

“Двете най-големи политически сили абдикираха от ръководството и не издигнаха претендент ”, съобщи той.

Николов изясни, че от „ Възраждане “ незабавно биха се наели със незабавна анулация на наредбата за влизане на остарели коли в центъра на София.

„ Важно е да знаете, че това е единствено първа стъпка и в наредбата е записано, че от 2025 година се уголемява зоната на възбраната и обсега за коли, като през 2028 година възбраната ще обгръща съвсем половината от София и половината от колите “, обърна внимание общинският консултант.

Според него би трябвало да се подхващат съответни ограничения за възстановяване качеството на въздуха, като по-често измиване на улиците.

“Кметът Васил Терзиев, роден през 1978 година сподели, че старите коли можело да обикалят центъра по различни направления. На мен това ми звучи като по-дълъг път на колите и повече замърсяване ”, разяснява още Деян Николов.

Той добави, че съдът приказва и за миенето на улиците, че би трябвало да е най-малко 25 пъти в годината, само че новото предложение на кмета е за едвам 17% по-често миене или 7-8 пъти в годината.

Припомняме, че нискоемисионната зона (НЕЗ) за коли в София влезе в действие от 1 декември и ще е годна до 29 февруари 2024 година Зоната се вкарва в така наречен дребен кръг, който обгръща булевардите „ Васил Левски ”, „ Патриарх Евтимий ” и улиците „ Ген. Скобелев ”, „ Опълченска ” и бул. „ Сливница ”.

Достъпът в зоната на града ще бъде стеснен за всички коли от I екогрупа. Това са бензиновите с датата на първа регистрация преди 1 януари 1996 година, и дизеловите с регистрация преди 1 януари 2002 година

Решението за зоната беше признато от предходния Общински съвет в края на предходната 2022 година в осъществяване на решение на Софийския градски съд. Тогава съдът постанови, че Столичната община би трябвало да предприеме ограничения за въвеждането на нискоемисионни зони като част от ограниченията за възстановяване на качеството на въздуха изключително през зимните месеци.

Повече детайлности четете в рубриката “България ”

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР