Възпоменталното честване започна със заупокойна молитва в катедралния храм Св.

...
Възпоменталното честване започна със заупокойна молитва в катедралния храм Св.
Коментари Харесай

Видинчани се поклониха пред делото на Апостола на свободата

Възпоменталното честване стартира със заупокойна молитва в катедралния храм „ Св. Димитър Солунски “, отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. На нея участваха заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова, регионалният шеф на Видин Иво Атанасов, заместител регионалният шеф Ани Арутюнян, секретарят на Общината Емилиян Енчев.

По-късно от храма потегли шествие отпред с Градския духов оркестър и се насочи към бюст-паметника на Васил Левски в града, където се организира церемонията във връзка 151 години от обесването на Апостола на свободата.

Слово във връзка годишнината произнесе кметът доктор Цветан Ценков. В него той се спря на житейския и революционния път на Апостола. „ Името на Васил Левски не се нуждае от пояснения и надали има българин, който да не се прекланя пред неговото великолепие като труженик за самостоятелност и тъждество, като герой за национално избавление. За българския народ Васил Левски е може би най-неоспоримият аршин за висок морал и нравствена непорочност. С право още приживе Левски се трансформира в кумир и образец за подражателство със своето дръзновение, безрезервност и безгранична религия в освобождението на България. И тъкмо той е една от тези персони, за които приказва: „ Нашето драгоценно родно място ще се нуждае от почтени хора, които да го водят по пътя на благоденствието, по този начин щото да бъдем равни на другите европейски нации “ – приключи словото си кметът.

Облечени като четници, ученици на филиал „ Васил Левски ” към детска градина „ Детелина ” показаха рецитал, отдаден на Апостола на българската независимост.

Д-р Ценков връчи почетни плакети и грамоти на спечелилите в обичайното съревнование „ Лъвски скок “, проведено от Община Видин, Регионалното ръководство на образованието и Общински комитет „ Васил Левски “. Първо място в категория 5-8 клас печели седмокласникът Мартин Ангелов от СУ „ Цар Симеон Велики “. При най-големите - 8-12 клас, с най-хубав резултат в надпреварата е Цветомир Цеков от 11 клас, СУ „ П. Р. Славейков “.

С едноминутно безмълвие всички присъстващи отдадоха респект на Апостола. Представители на родолюбив клуб „ Бдинци “ възпроизведоха почетни салюти.

Пред бюст-паметника на Васил Левски бяха поднесени венци от представители на държавни, публични и културни институции, на политически партии, учебни заведения и детски градини, читалища, пенсионерски клубове, неправителствени организации, жители.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР