>Възпоменателното събитие е насочено към младите хора в стремеж те

...
>Възпоменателното събитие е насочено към младите хора в стремеж те
Коментари Харесай

Център Алеф и младежи от Бургас почитат жертвите от Холокоста

> Възпоменателното събитие е ориентирано към младежите в блян те да бъдат съпричастни към интерпретирането на историческите обстоятелства с отпратка към съвремието и бъдещето. То ще се реализира на 25 януари взаимно с Профилирана природоматематическа гимназия " Акад. Никола Обрешков " под мотото " Учейки се от предишното, действаме за бъдещето ". Пред 100 и петдесет възпитаници от 9 и 10 клас в актовата зала на учебното заведение ще бъде показан документалният филм на Алберта Алкалай " Да помним ", пресъздаващ събитията в Бургас, довели до спасяването на бургаските евреи през 1943 година.

Филмът съживява част от историята на Бургас като град на толерантността и солидарността. На лентата са запечатани достоверни разкази на хора, които споделят своите истории и мемоари, факсимилета на архивни документи и снимки. Филмът изважда от давност голям брой почтени персони, които с дейностите си са облекчили ориста на еврейското население в Бургас и са се противопоставили на депортацията му към нацистките лагери на гибелта.
След прожекцията учениците ще се включат и в полемика със основателите на кино лентата.

Всяка година Център " Алеф " посвещава на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста разнообразни начинания. В знак на респект към жертвите на Холокоста 12 бургаски поети насочиха своите послания за общочовешките полезности в поетичната вечер " Паметта като избавление ". С възпоменателна вечер " Езикът на историята " дружно с " Алеф " своята респект към погубените от хитлерофашизма сервираха учениците от ГПЧЕ " Васил Левски " и Сдружение Бургаска писателска общественост. Думите на оживелият от концлагерите публицист Ели Визел " Ако забравим, значи сме съучастници " сплотиха млади и възрастни, които изрично обявиха " Ние помним "!

В навечерието на паметния ден тази година и учениците от природоматематическата гимназия в Бургас, дружно с център " Алеф " ще получат своя урок по приемливост и хуманизъм и ще изрекат своето " Никога повече ". Те ще се причислят и към международната самодейност на Световния еврейски конгрес НИЕ ПОМНИМ.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР