Възобновяемата енергия е задоволила всички нужди на Гърция от електроенергия

...
Възобновяемата енергия е задоволила всички нужди на Гърция от електроенергия
Коментари Харесай

Кириакос Мицотакис: За пет часа потреблението на ток в Гърция е било покрито само от възобновяеми източници

Възобновяемата сила е задоволила всички потребности на Гърция от електрическа енергия за първи път предходната седмица, заяви самостоятелният оператор за транспорт на електрическа енергия в страната IPTO, съобщи телевизия Еuronews, представена от Българска телеграфна агенция.

За пет часа в петък възобновимите енергийни източници са покрили 100 % от производството на сила в Гърция, достигайки връх на разработване на електрическа енергия от 3106 мегават часа.

Днес гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис  Кириакос Мицотакис Кириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 година съобщи, че на 7 октомври възобновимите източници за пръв път за покрили цялото ползване на електрическа сила за пет часа.

Мицотакис уточни, че Гърция бързо се трансформира в водач на възобновимите източници на сила.

Слънчевата, вятърната и водната сила съставляват 46 % от енергийния микс на Гърция през осемте месеца до август тази година, по отношение на 42 % през същия интервал на 2021 година

Подобно на други европейски страни, Гърция понижи зависимостта си от съветски газ след войната в Украйна, като усили вноса на полутечен природен газ (LNG) с цел да посрещне потребностите си. Тя също по този начин подтиква въгледобива, отлагайки проекта за декарбонизация.

Гърция има за цел да удвои своя потенциал за зелена сила, с цел да съставлява минимум 70 % от нейния енергиен микс до 2030 година За да помогне за постигането на тази цел, държавното управление се стреми да притегли към 30 милиарда евро европейски фондове и частни вложения, с цел да обнови своята електрическа мрежа.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР