Възобновените въздушни удари в северната сирийска провинция Идлиб изостриха ситуацията

...
Възобновените въздушни удари в северната сирийска провинция Идлиб изостриха ситуацията
Коментари Харесай

Руските удари в Сирия изостриха ситуацията в страната

Възобновените въздушни удари в северната сирийска провинция Идлиб изостриха обстановката дни преди плануваната в петък среща сред президентите на Русия, Турция и Иран (Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Хасан Рохани), на която се планува да бъде координиран проект за дейности в този регион, написа московският в. "Комерсант ".

Източници от сирийската съпротива потвърдиха известия на Сирийския център за наблюдаване на човешките права, че провинцията е бомбардирана от съветските въздушно-космически сили и са починали девет души, в това число деца. Сирийски медии обаче настояват, че ударите са нанесени от държавните сили в отговор на терористичната офанзива от 2 септември, взела три жертви измежду военните на Дамаск. "Руското министерство на защитата не разяснява ударите публично ", показва вестникът. Идлиб е последната зона за деескалация, останала към момента отвън контрола на Дамаск, и сирийските управляващи декларират, че считат да си я върнат. Там са съсредоточени главните сили на опозицията.

"Русия повече от месец възпираше опитите на сирийските военни да стартират интервенция в Идлиб. Нейната вяра бе дружно с Турция да намерят компромис сред опозицията и Дамаск - всички заинтригувани страни да смекчат позициите си, с цел да се избегнат многочислени жертви. Дамаск би могъл да се откаже от концепцията за огромна интервенция в Идлиб, тъй като в този момент за него е по-важно да прочисти да вземем за пример редица зони в провинциите Латакия и Хама. Анкара желае лоялната към нея сирийска съпротива да получи гаранции за сигурност. Русия пък упорства да бъдат разграничавани опозицията и терористите - надява се последните да бъдат премахнати и по този начин да се опази по-специално съветската въздушна база "Хмеймим ", непрекъснато атакувана с дронове, пускани от Идлиб ", разяснява "Комерсант ".

"Взгляд " цитира онлайн изданието "Руская весна ", съгласно което бойни самолети на Русия са нанесли през вчерашния ден 40-50 въздушни удара в Сирия, основно по позиции на групировката "Хизб ат Туркестан ал Ислами ", контролираща по-голямата част от региона Джиср аш Шугур. Сирийски опозиционери оповестиха на уеб страницата си за 20 удара, нанесени от три съветски изтребителя. Според източници на близкоизточното издание "Ал Маздар нюз " обаче става дума за минимум 10 изтребителя "Сухой ", нанесли десетки въздушни удари в Южен и Западен Идлиб ", отбелязва "Газета ".

Електронният вестник напомня засилващата се борба към Сирия, изказванията на Съединени американски щати, че са подготвени за доста бърз отговор при положение на химическа офанзива, и известията на съветските военни, че Вашингтон може би приготвя провокация с химическо оръжие, с цел да оправдае удар по силите на сирийското държавно управление. "Засилването на съветското наличие в Средиземно море в допълнение затруднява обстановката - Москва е разположила край крайбрежията на Сирия най-мощната корабна формация от началото на спора ", прибавя "Газета ".

"Часове преди интервенцията на съветските въздушно-космически сили президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп уточни на Сирия, Русия и на Иран, че е неприемливо да се нападна Идлиб. Белият дом очевидно се е изплашил не на смешка, научавайки, че Москва счита да провали постановките на химически офанзиви ", разяснява "Дни ".

"Економика сегодня " цитира съветския външен министър Сергей Лавров, декларирал пред държавната телевизия, че крайните цели на Москва, засягащи уреждането в Сирия, не съответстват изцяло с целите на Турция и на Иран. Но макар различията на Москва с Анкара и Техеран и трите страни като гаранти на споразуменията от Астана са еднообразно заинтригувани войната да завърши, подчертал първият посланик на Русия. Общата им цел е в Сирия да бъдат основани условия за обикновено действие на страната. "Важно е ориста на Сирия да се дефинира от народа на страната, без интервенция извън и без опити да му се натрапват някакви предписания за държавно устройство ", добави Лавров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР