Възможността за увеличаване на капацитета на газовия интерконектор Гърция-България и

...
Възможността за увеличаване на капацитета на газовия интерконектор Гърция-България и
Коментари Харесай

Двама министри гледат как разтоварват норвежки газ

Възможността за увеличение на потенциала на газовия интерконектор Гърция-България и за запазване на запаси от природен газ в системата на България са разискали на работна вечеря нощес в Атина гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас, българският вицепремиер Христо Алексиев и министърът на енергетиката Росен Христов, заяви АНА-МПА, представена от Българска телеграфна агенция.

В известие на гръцкото министерство на енергетиката се споделя, че в топла атмосфера двете страни са удостоверили трайното, тясно и плодотворно съдействие сред тях. Във вечерята са взели участие и представители на гръцката газова и гръцката петролна компания, както и на " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз ".
-->
Днес министрите Росен Христов и Никола Стоянов (на стопанската система и индустрията) и шефовете на " Булгаргаз " Деница Златева и " Булгатрансгаз " Владимир Малинов проследиха разтоварването на терминала на остров Ревитуса на танкера с полутечен природен газ от Норвегия, предопределен за доставка през ноември по контракт сред гръцка компания и " Булгаргаз ", заяви Министерството на енергетиката.

На 1 ноември Комисията за енергийно и водно регулиране одобри цена от 123,01 лева/MWh за с.м. (при 130 лева, декларирани от " Булгаргаз " ) - понижение по отношение на октомври с 47% (233,36 лева./MWh). Тогава регулаторът уточни три основни причини за поевтиняването - общ спад на европейските пазари, стартирането на новата българо-гръцка газова връзка, което ни разрешава да купуваме по-евтин газ от Азербайджан и договарянето на по-изгодни цени за доставка на полутечен и тръбен газ.

По време на обиколката на терминала в Ревитуса, домакинствана от изпълнителния шеф на гръцкия оператор ДЕСФА Мария Рита Гали, бяха разисквани опциите за дълготрайно стратегическо съдействие.

Сред главните коментирани тематики на срещата край терминала бе и повдигнатата на работната вечеря ден по-рано тематика за евентуалната опция за увеличение на техническия потенциал на интерконектора Гърция-България. Както е известно се разисква опцията за нарастването му от 3 на 5 милиарда кубични метра годишно. Обсъдено бе и инсталирането на спомагателни компресорни мощности за увеличение на налягането в системата на гръцкия газопреносен оператор, както и времевия интервал за реализацията, формата и присъединяване при финансирането на тези действия.

Междувременно Теодора Георгиева, изпълнителен шеф от българска страна на компанията оператор на плана " Ай Си Джи Би " (ICGB), съобщи, че потенциалът на интерконектора може да бъде повишен до 5 милиарда кубични метра при съществуване на пазарен интерес.

Пред анализаторската компания ICIS Георгиева сподели също, че междусистемната газова връзка в бъдеще може да придвижва водород, разбъркан с природен газ.

" В взаимозависимост от количеството водород, което би трябвало да се инжектира, може да е належащо известно равнище на преоборудване на газопреносната инфраструктура. Степента на нужните модификации зависи от доста аспекти, свързани с техническите характерности на съответни сегменти от газопреносната система ", изясни Георгиева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР