Възможността за изграждане на пътна връзка Асеновграско шосе – пътен

...
Възможността за изграждане на пътна връзка Асеновграско шосе – пътен
Коментари Харесай

С 12 млн. лева извеждат транзитния трафик извън Пловдив

Възможността за създаване на пътна връзка „ Асеновграско шосе ” – пътен възел „ Скобелева майка ” – автомагистрала „ Тракия “ разискаха на изключителна работна среща в събота министър-председателят Бойко Борисов, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, регионалният шеф Здравко Димитров и кметът на Асеновград Емил Караиванов.

Премиерът дойде на изненадваща ревизия на ремонта на пътя Асеновград – Пловдив и по време на нея се срещна с плана за построяването на нов четирилентов път, който ще изведе напълно директния трафик и придвижването на тежкотоварните коли отвън града под тепетата. Новият път ще свърже пътен възел „ Скобелева майка ” с „ Асеновградско шосе ”, а съгласно експертите реализацията на този инфраструктурен план от малко над 6 километра ще коства над 12 млн.лв., като първоначално може да се направи едно платно с две ленти за 6-7 млн.лв.

„ Ще създадем нужните финансови планове и считам, че този план е изцяло изпълним ”, разяснява Бойко Борисов, който бе посрещнат от губернатора на Пловдив Здравко Димитров и градоначалника под тепетата Иван Тотев.

Преди да започва удължението на Околовръстния път на Пловдив от „ Асеновградско шосе ” до „ Скобелева майка ”, би трябвало да се извършат съответните отчуждителни процедури на земеделските площи.

По време на инспекцията на премиера Бойко Борисов стана ясно още, че работата по удвояването на пътя Асеновград – Пловдив върви доста добре и с изпреварващи темпове, като се чака да завърши още до края на тази година.

„ Във вторник ще стартира полагането на асфалта на новото платно, като асфалтирането ще тръгне от Асеновград ”, заяви Юлиян Инджов, притежател на компанията реализатор „ ИСА 2000 ”.

„ Строежът на пътя Пловдив-Асеновград върви с положителни темпове. Като направиш нещо ново незабавно се вижда остарялото, ненаправено. Околовръстното шосе е на повече от 40 години, а Пловдив е от градовете с максимален стопански напредък и бизнесът, и износът с тировете е голям. Осигуряването на кръговото кръстовище на „ Асеновградско шосе ” и връзката с автомагистрала „ Тракия ” е извънредно значимо за безвредното прекосяване “, разяснява министър председателят Бойко Борисов. Според кмета на Пловдив Иван Тотев построяването на тази права освен приключва Околовръстния път, само че и взема решение доста градски въпроси от позиция на натовареност на трафика, изхабяване на пътна мрежа, тъй че стартирането на работата по този план е значимо.

„ Индустриалните зони към града се разраснаха доста и със съществуващото шосе сме обезпечени главно в посока запад към София и интермодалния терминал. Но в посока изток – Бургас,  и на север Варна, Шумен и Велико Търново придвижването минава през града, защото е най-удобния маршрут. Прекрасно е, че дружно с премиера търсим решение на общите проблеми на града и както той загатна Пловдив е един от градовете, който генерира забележителна част от Брутният вътрешен продукт на страната “, съобщи градоначалникът под тепетата Иван Тотев.

Асеновградско шосе е с много натоварен трафик, като по данни на АПИ през него на денонощие минават близо 24 000 автомобила, което го прави най-натоварения път след автомагистрала „ Тракия “. Без построяването на този пътен възел – Околовръстно шосе – Скобелева майка и без построяването на източната връзка, придвижването ще бъде ориентирано като във фуния и вместо да го подобрим, ще го усложним “, изясни и Юлиян Инджов, притежател на компанията реализатор „ Иса 2000 “. По думите му бързо би трябвало да се проектират локалните платна за придвижване и достъп до предприятията, с цел да може хората, които работят в Тракия икономическа зона, да имат стигат по-лесно и бързо до индустриалните компании, ситуирани по оста Пловдив-Асеновград.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР