Възможността да теглят до 4500 лв. без оскъпяване спаси много

...
Възможността да теглят до 4500 лв. без оскъпяване спаси много
Коментари Харесай

Банките може да вдигнат лихвите заради вечния длъжник

Възможността да теглят до 4500 лева без оскъпяване избави доста хора от бързите заеми

В разгара на пандемията страната направи смяна в Закона за  отговорностите и договорите, като промени статуса на по този начин наречения " безконечен дебитор ". Това са хората, принуждавани с години да изплащат скъпи и прескъпи заеми, които нямат опция да обслужват, а все пак върху тях се натрупат лихви. Към момента промените в закона вкарват десетгодишна отминалост за задълженията на физически лица, след което те се считат за опростени. Промените засягат освен хора, които дължат пари на банки и компании за бързи заеми, само че и сметки към " Топлофикация ", за електричество или вода. Давност ще има и за лихвите към тях. Промяната визира и хора, които са получили сходно " завещание " от свои умряли родственици.
В момента начислените лихви и главници надвишават неведнъж задължението и хората се трансформират в плебеи на колекторските компании, без значение какъв брой пари са дължали. Според измененията в закона, давностният период стартира да тече сега, в който заемът стане дължим. Промените ще важат и за заварени положения - има случаи, когато хора са обезпечели заем с ипотека на апартамент, кйто в това време се е обезценил. Така в последна сметка банката продава жилището, само че някогашният притежател продължава да дължи част от сумата поради спада на цената. Срещу смяната в закона реагираха най-вече банки и колекторски компании. Какъв ще е резултатът от смяната, " Стандарт " беседва с Тихомир Тошев, шеф на " Кредит център ".
Очакваме по-голям растеж на заемите по отношение на 2019-а, само че следващата година хората ще избират да икономисват, споделя Тихомир Тошев в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
- Господин Тошев, след смяната в Закона за отговорностите и договорите, тематиката за статута на " безконечния дебитор " притегли полярни мнения. Какво съгласно Вас е плюс и какво - минус?
-  Трябва да има период, в който тези отговорности да се погасяват по отминалост. Факт е обаче, че в множеството европейски страни този период е по-дълъг от 10 години. До момента при сделките и на банките, и на телекомите, и на другите организации с физическите лица, не е имало такава сделка. Така че не знаем по какъв начин това ще се отрази на техните връзки в бъдеще време. Още нищо не може да се каже, тъй като коронавирусът и рестриктивните мерки, които навлизат, прекалено много понижават размера на новите заеми. Със сигурност доста деликатно и под лупа ще се гледат претендентите за заем. Банките може да вдигнат и лихвите по заемите. Защото има добросъвестни и недобросъвестни платци Със сигурност има хора, които са изтеглили заеми или са употребили някаква услуга, които просто още преди да я заявят, са решили, че няма да я платят. А има и хора, които не са могли да платят заради неподходящо стичане на събитията в персонален проект.
От години се приказва за Закон за персоналния банкрут, даже и сега има импортиран подобен, който не е задоволително добър. Но в случай че това бе направено по-рано и бе дадена ясна формулировка и опция за хората, които заради неподходящи условия в своя живот да имат опция да погасят своите отговорности по отминалост, щеше да бъде надалеч по-добър вид. Сега с тази смяна в различен закон се отварят много въпроси.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР