Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството и взаимноизгодното партньорство, бяха обсъдени

...
Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството и взаимноизгодното партньорство, бяха обсъдени
Коментари Харесай

Никола Стоянов и министърът на енергетиката на Република Азербайджан: Допълнителни доставки през Южния газов коридор са възможни през 2025

Възможностите за задълбочаване на съдействието и взаимноизгодното партньорство, бяха разисквани на среща сред министъра на стопанската система и промишлеността на Република България Никола Стоянов и Парвиз Шахбазов, министър на енергетиката на Република Азербайджан. Разговорът бе по самодейност на българската страна, оповестяват от министерство на стопанската система.

„ Припомняме, че на 30 август 2022 година бе извършен телефонен диалог сред министъра на енергетиката Росен Христов и министър Шахбазов, по време на който двамата разговаряха за степента на комплектност на интерконектора с Гърция и опциите на Азербайджан да доставя газ по новата връзка. Днешната среща бе продължение на разговора сред двете страни в търсене на всички благоприятни условия за партньорство.

България има интерес за увеличение на доставките от Азербайджан и след завършването на Южния газов кулоар, бе декларирано от министър Стоянов. „ Наясно сме, че спомагателните доставки през него ще са вероятни най-рано през 2025 година, само че страната ни би трябвало да постави от в този момент основите за същинската си диверсификация “, акцентира българският министър. Азербайджанският му сътрудник се ангажира, че страната ни е измежду предпочитаните сътрудници и ще бъде направено вероятното за гарантиране на спомагателни количества в дълготраен проект. Двамата разясниха сегашната обстановка и упованията за световното търсене и предложение на газ в района.

Министър Стоянов насочи покана още идващия месец министър Парвиз Шахбазов да посети България, с цел да продължат диалозите за нови области на взаимно партньорство.

Никола Стоянов е на посещаване в Азербайджан за присъединяване в четвъртото Международно ревю „ ADEX-2022 “. Форумът събира на едно място производители от разнообразни браншове, свързани с отбранителната промишленост и е най-голямото сходно събитие в района. Участие в него взимат към 180 изложители, както и публични държавни делегации от над 20 страни. Министър Стоянов е отпред на делегация, която включва български компании от бранша, които вземат участие в ревюто “, се показва още в известието.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР