Възможностите за задълбочаване на икономическото сътрудничество между двете страни бяха

...
Възможностите за задълбочаване на икономическото сътрудничество между двете страни бяха
Коментари Харесай

За братски отношения между България и Република Корея се обяви Ли Нак-йон

Възможностите за задълбочаване на икономическото съдействие сред двете страни бяха измежду тематиките, които разискаха през днешния ден ръководителят на българския парламент Димитър Главчев и министър-председателят на Република Корея Ли Нак-йон. Делегация на Народното събрание е на публично посещаване в Република Корея.

България за корейците е доста известна страна, означи министър-председателят на Република Корея и добави, че те добре познават българските хранителни артикули като сиренето и киселото мляко. Надявам се да пием и българска бира в Корея, сподели още той. Премиерът акцентира, че корейски компании влагат в България и уточни, че чака двете страни да реализират в икономическото си съдействие още по-високи резултати. По думите му съществува голям капацитет за корейските компании в редица области, измежду които и защитата. Надявам се връзките сред България и Република Корея да бъдат близки като сред братя, съобщи Ли Нак-йон.

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев уточни, че визитата е била наситена с страсти и има вяра, че ще докара до съответни резултати. Той изрази вяра, че и днешната среща също ще даде нов подтик на двустранните ни връзки, които са на доста високо равнище. Председателят на Народното събрание изрази задоволството си от активизирането на политическия разговор през последните няколко години. По думите му формалното посещаване на президента Росен Плевнелиев в Република Корея през май 2015 година за отбелязване на 25-годишнината от установяването на дипломатически връзки е сложило началото на нов стадий на развиване на двустранните връзки, отразен в признатата тогава Съвместна декларация за всеобхватно и насочено към бъдещето партньорство.

Председателят на Народното събрание съобщи, че страната ни разчита на поддръжката на държавното управление на Република Корея за приемане на покана за участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване през есента на тази година. България счита, че предлагането за „ пакетна договорка " за приемането на три европейски страни (сред които и България) и три латиноамерикански страни на идните срещи на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз през септември 2017 година е заслужено, регистрира нуждата от районен баланс, както и готовността на страните-кандидатки.

Димитър Главчев напомни позицията на страната ни за денуклеаризация на Корейския полуостров и за определяне на мир и непоклатимост в района. България се придържа към откритите позиции и линии на държание на Европейски Съюз по отношение на Пхенян в границите на политиката на „ сериозна ангажираност ", която цели опазване на каналите за връзка при отстояване на кардинални и твърди позиции по отношение на неразпространението на нуклеарно оръжие и спазването на правата на индивида, уточни той. Премиерът изрече своята признателност за тази позиция на страната ни.

По-рано българската парламентарна делегация се срещна с почетния консул на България в Бусан Чой Канг Йонг. Той съобщи, че от корейска страна има голям интерес към някои типични български артикули като розовото масло. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев го увери, че България е положително място за бизнес. Той съобщи, че за разширение на контактите сред двете страни постоянно може да се разчита на съдействието на Групата за другарство сред България и Корея.

Българските депутати разговаряха и с ръководителя на Групата за другарство Република Корея - България Хонг Мун-пьо. Председателят на Народното събрание даде и изявление за корейската национална организация Йонхап.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР