Възможностите за сътрудничество в сферата на икономиката, екологията, транспорта, културата

...
Възможностите за сътрудничество в сферата на икономиката, екологията, транспорта, културата
Коментари Харесай

Изнасяме за Франция повече, отколкото внасяме

Възможностите за съдействие в областта на стопанската система, екологията, превоза, културата и подобряването на градската среда разискаха представители на управлението на Столична община, на френски общински сдружения и кметове от френски градове. Те са на посещаване в България по самодейност на Националната федерация на общинските сдружения във Франция, която обединени над 1300 предприятия и сдружения от цялата страна, Те се поинтересуваха от методите на ръководства на общинските компании в София, от развиването на градския превоз и различните способи за напредване, както и от националните политики в областта на запазване паметниците на културата.

Пред френската делегация беше показана активността на главните общинските организации и сдружения, опциите за вложения в столицата, политиките в областта на екологията и възстановяване качеството на атмосферния въздух, развиването на публичния превоз и подобряването на градската среда.

"В последните години има доста засилен интерес от вложители към нашата столица. Стандартът на живот в София е доста добър и това е притегателна мощ към града ", изясни основният изпълнителен шеф на Столичната организация за приватизация и вложения Владимир Данаилов.

През последните години търговско-икономическите връзки сред България и Франция бележат позитивно развиване, а от 2005-а насам двете страни си обменят артикули за по над един милиард евро.

През 2018 година стокообменът сред България и Франция отбелязва нов връх, като прескочи границата и от два милиарда. За предходната година той е в размер на 2.007 милиарда евро, като отбелязва растеж от 2.2% по отношение на 2017-а. Износът на България към Франция надвишава вноса. Експортът към Франция се е нараснал с 3.1% и е в размер на 1.126 милиарда евро, като водещи в износа са храните, машинните елементи и облеклото. Импортът пък е повишен с 1% и е на стойност 880.8 млн. евро. Салдото е позитивно (+245.7 млн. евро). Франция заема 6-то място във връзка с износа ни и е на 12-то място при вноса.

Франция е измежду водещите външнотърговски сътрудници на България. Важно е да се означи, че за последните 14 години, стокообменът с Франция се е нараснал със 78.72%, като износът за Франция е повишен три пъти, а салдото ни е позитивно през последните осем години, което свидетелства за увеличена търговия с Франция.

Франция има значимо значение за външноикономическите връзки на България, макар че те не дават отговор напълно на действителните благоприятни условия на двете страни. В тази връзка, биха могли да се търсят благоприятни условия за разширение на френското капиталово наличие в България.

През 2004 година е основана Българо-френска комерсиална камара (правоприемник на Делови клуб Франция-България), която улеснява директните бизнес контакти сред български и френски компании.

През октомври 2011-а френската Агенция за интернационализация на френските МСП Юбифранс откри посланичество в София. Четири години по-късно "Юбифранс " и "Френска организация за вложения " се сляха под името "Бизнес Франс ", като активността на организацията е ориентирана към привличане на вложения и поощряване на френски експортно-ориентирани компании.

В интервала 1996-2018 година френските вложения в България са в размер на 1.67 милиарда евро. По данни на Българска народна банка през 2015 година френските компании са вложили в България 47 млн. евро, през 2016 година - 122.1 млн. евро, а през 2017 година са осъществени вложения в размер на 50.7 млн. евро. През предходната година френските вложения са в размер на 32.9 млн. евро.

Най-голям е делът на френските вложения в индустрията - 58%, следвани от финансите - 28%, търговията - 11%, селското стопанство, известията, строителството, банковия бранш (7.5%) и други, оповестяват от Министерството на стопанската система.

Водещи водещите вложители са огромни френски компании: Société Générale, BNP Paribas, Dewavrin, Ciment Français, M.Bricolage, Mecamidi, Danon, Air Liquide, Groupe Schneider, Groupama, Veolia, Malteries "Soufflet ", Décathlon, Solarezo, Montupet, Total, "Латекоер " и други.

Потенциал за вложения в България от страна на френските компании има в области като: енергетика, ръководство на води и боклуци, създаване на инфраструктурни обекти, промишлени поддоставки в региона на машиностроенето, хранително-вкусова индустрия, биологично земеделие, лозаро-винарския отрасъл, фармацевтика, информатика, туризъм и други браншове.

През последните години пораства броят на французите и българите, които пътуват сред двете страни. През 2018 година България е посетена от 203 363 френски туристи, като се следи растеж от 3.3% в съпоставяне със същия интервал на 2017-а. Във Франция пък са пътували 148 953 български жители, което значи, че броят им пораства с 5% на годишна база.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР