Възможностите за използване на възобновяемата слънчева енергия от домакинствата в

...
Възможностите за използване на възобновяемата слънчева енергия от домакинствата в
Коментари Харесай

Възможностите за използване на възобновяемата слънчева енергия от домакинствата в многофамилни жилищни сгради обсъдиха на работна среща в Дупница

Възможностите за потребление на възобновимата слънчева сила от семействата в многофамилни жилищни здания беше разисквано по време на работна среща на Местна група на заинтригуваните страни от община Дупница в Заседателната зала на Община Дупница. Срещата бе инициирана от Община Дупница и Хабитат България в границите на план „ SUNRISE “ Prosumer solar energy – Произвеждащи консуматори на слънчева сила.

Фотоволтаиците за балкони, с щепсъл за включване в контакт (Plug-in PV) са микроинсталации, с номинална мощ до 800 W, които постоянно се назовават „ безоблачен домашен апарат “.
В срещата взеха присъединяване представители на общинска администрация, Неправителствени организации, ползватели на фонтоволтаични съоръжения, домоуправители на жилищни кооперации и заинтригувани жители.
Изп. Директор на Хабитат България Минчо Бенов и управител планове на организацията Ася Добруджалиева показаха опциите при потреблението на този вид фотоволтаици от семействата. Стана ясно, че те не са известни в България, само че от ден на ден се ползват в семействата в Западна Европа.
В Германия са конфигурирани близо 1 млн. устройства, като на доста места провинциите дават дотация в размер на 150 евро. Тези фотоволтаици имат ниска мощ и ниска себестойност - до 500 евро. Те не могат да обезпечат отоплението на едно жилище през зимата, само че могат да понижат разноските му за сила с 10 до 30%.
В рамките на плана се планува поддръжка за инсталиране на фотоволтаици за балкони на няколко фамилии, живеещи в жилища в многофамилни здания в град Дупница.
Домакинствата, които желаят да научат повече за използването на слънчева сила, или да конфигурират такива слънчеви уреди на балконите си, могат да заявят интереса си до 20 ноември 2023г., като попълнят онлайн анкета на следния линкhttps://forms.gle/MdSHMPx73ZhWnE939.
Анкетата може да бъде открита и на книжен притежател в осведомителния център на Общината.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР