Възможностите и предизвикателствата пред България по пътя към членството в

...
Възможностите и предизвикателствата пред България по пътя към членството в
Коментари Харесай

ЕК: Еврото е скала на стабилност и България не трябва да се колебае

Възможностите и провокациите пред България по пътя към участието в еврозоната бяха тематика на конференция на високо ниво, която се организира в София. На форума, проведен от министерството на финансите, бяха разисквани процесите по въвеждане на еврото като национална валута, свършеното досега от българските управляващи и институциите, както и какво следва на страната ни.

„ Присъединяването към еврозоната значи доста повече от подмяна на лв. с евро. Преди всичко става въпрос България да избере да се причисли към сърцевината на европейския план, тъй като това пази Европа по време на финансова или икономическа рецесия “, съобщи по време на форума изпълнителният заместник-председател на Европейска комисия Валдис Домбровскис.

От жизненоважно значение е България да не се разколебава от приемането на еврото, което е канара на непоклатимост в тези сложни времена, безапелационен беше Домбровскис.

За малко повече от две десетилетия еврото способства доста за стабилността на европейските стопански системи, това е невиждано за развиването на Европейски Съюз, добави зам.-председателят на Европейска комисия.

„ Възприемането на еврото изпраща позитивен сигнал към вложителите, предизвиква задграничните и вътрешните вложители, води към непоклатимост и напредък, и намаление на лихвените проценти “, изясни Домбровскис.

Той увери, че участието в еврозоната ще даде на България „ място на масата, където се вземат значими решения “.

Целта остава и би трябвало да бъде реализирана, тъй че България да се причисли към еврото. Необходимо е да се свърши още работа, изискват се законодателни промени, акцентира Домбровскис.

България има място в сърцето на Европейски Съюз, сподели той в умозаключение и благодари на българските управляващи за цялата свършена работа.

Служебният министър председател Гълъб Донев откри конференцията, като акцентира, че до момента в който е министър-председател ще упорства за еврото да се приказва разбираемо и ясно, с причините, които са учредени на рационални обстоятелства, а не разсънват ирационални страхове.

Премиерът даде образец с развиването на най-новата членка на еврозоната Хърватия.

" В еуфорията си нашите сътрудници от Хърватия като че ли подцениха смисъла и огромния резултат от повишаването на обособени артикули от всекидневна потребност в обособени търговски обекти, само че съумяха бързо да осъществят ограничения, тъй че такива нелоялни практики да бъдат следени и глобени. ", сподели Донев.

Той съобщи, че у нас се следи транспарантна съпоставимост на работните заплати и добра подготвеност на пазара на труда, само че остава предизвикването за положителната подготовка на младежите, с цел да отговорят съответно на потребностите на този пазар.

„ Въпреки че България няма да се причисли към еврозоната на 1 януари 2024 г, служебното държавно управление е решено да продължи работата със същото ускорено движение “, безапелационен беше Донев, като добави, че в пътя към единната валута разчитаме на поддръжката и партньорството и на Европейската комисия.

„ Въпросът за участието ни в еврозоната не е единствено тематика на политика. В исторически, географски, културен проект, България постоянно е била значима и неделима част от Европа. Така е и през днешния ден – тя е значима и неделима част от общото европейско икономическо пространство. “, това съобщи президентът Румен Радев, един от гостите на конференцията. Членството в еврозоната и Шенген е стратегическа национална цел, безапелационен е президентът.

Нашата стопанска система трябва  да се впише в процесите на общия европейски пазар и участието в еврозоната е логичен свършек на нашата европейска интеграция, добави той.

Той съобщи още, че е жизненоважно хората да бъдат ясно осведомени, да се успокоят и тази отговорност би трябвало да е на всички – политическите водачи, обществените сътрудници, другите организации.

„ Членството в еврозоната е комплициран, изчерпателен развой, който изисква освен политическа воля, а точност и на първо място доверие, а то се мери с достижения и там взаимни отстъпки не се позволяват. Когато приказваме за доверие, аз виждам две доста значими области – доверие вътре в България и в европейските институции “, акцентира Радев.

Президентът съобщи, че е уверен, че участието в еврозоната ще докара до големи изгоди, само че доста по-важното е да бъдат уверени българските жители, тъй като по думите му, те са изгубили доверието към управляващите и заплащат грешките на институциите.

Пътят ни няма да бъде елементарен, тъй като ние сме към този момент във война на световен стопански конфликт, изясни президентът.

„ Така че, на идващия парламент и държавно управление няма да е елементарно – то ще би трябвало да удържа инфлацията по време на рецесия, не би трябвало процесът на приемането ни в еврозоната да води до намаление на виталните стандарти на българите, в противен случай – те би трябвало да нарастват. “, акцентира Радев.

Президентът посочи ролята на служебното държавно управление да се овладеят главните фактори, които генерират инфлация. По отношение на газа и горивата служебното държавно управление съумя да не допусне развиването на рецесия, съобщи той.

„ Моята рекомендация към партиите е освен за политическо говорене, би трябвало да се мисли за действителни политики и занапред да се мисли за дебатите в Народното събрание във връзка с бюджета в идващия парламент “, сподели Радев във връзка идните предварителни парламентарни избори на 2 април.

Изпълнените на Маастрихтските критерии е главната стъпка, която би трябвало да предприемем по пътя към еврозоната, безапелационна беше служебният министър на финансите Росица Велкова.

Тя изясни, че един от главните критерии, който е ценовата непоклатимост, е предизвикателство за страната ни заради относително ниското равнище на цените у нас спрямо еврозоната.

През последните 25 години България показва положителни позиции за постоянни обществени финанси. Работи се и за превъзмогване на правните несъответствия. Реалната конвергенция се свързва с наваксването на разликите в приходите на популацията, акцентира министърът.

По-високата инфлация е резултат от доближаването на приходите по отношение на междинните равнища на тези от Европейски Съюз, изясни Велкова. За сполучливо присъединение към Европейски Съюз следва да се реализира ефикасна практическа подготовка на стопанската система – администрация, жители, добави тя.

„ Приемане на дълготраен бюджет  със заложен недостиг твърдо 3% под Брутният вътрешен продукт – това е главната цел пред страната ни, за която обаче е нужна политическа консолидация и намиране на формула за постоянно държавно управление с ясни цели “. Това съобщи от своя страна шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

„ Фискалната консолидация би трябвало да даде задоволително мощни гаранции за осъществяването на минималните критерии за конвергенция и понижаване на инфлацията “, добави той.

Според Радев, Българска народна банка се намира в неповторима позиция от обстоятелството, че България е единствената страна в Европейски Съюз, която е член на Банковия съюз, само че не е член на еврозоната. Българска народна банка взе участие във вземането на най-важните решения, свързани с надзора и преструктурирането, изясни той. По отношение на Българска народна банка, няма нито един ден забавяне в осъществяването на критериите, безапелационен беше Радев.

Конференцията „ България по пътя към еврото “ продължава с присъединяване на Марко Приморац, финансов министър на Хърватия, който показва детайлности за обстановката в страната след присъединението й към еврозоната; Матяж Сушец от Европейския стабилизационен механизъм, вицепремиерът Атанас Пеканов, президентът на КНСБ Пламен Димитров и представители на работодателските организации.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР