Възможно ли е човек да живее вечно? Това е въпрос,

...
Възможно ли е човек да живее вечно? Това е въпрос,
Коментари Харесай

Тя е спасила хиляди животи, но никой не знае за нея: безсмъртната жена Хенриета Лакс

Възможно ли е човек да живее постоянно? Това е въпрос, който тормози човечеството от епохи.

Биологично видяно, безсмъртието е допустимо. Най-старата форма на живот, бактерите, се възпроизвеждат посредством клониране, което механически значи, че всяка бактерия, която в миналото е съществувала, постоянно е била същата през цялото време. Има един избран тип средиземноморска медуза, която пропуска остаряването и гибелта, ставайки все по-млада и клонирайки се в хиляди. Има дървета от семейство Борови, които са на хиляди години - едно от тях, намиращо се в Норвегия, е на 9550!

Всичко това е неповторимо и впечатлявашо, само че може ли да се случи на индивида? Някой към този момент знае отговорът на този въпрос.

Името ѝ е Хенриета Лакс и тя е безсмъртна. Не, нямаме поради, че името ѝ е безсмъртно, тъй като в действителност малко хора го знаят. Тя просто в никакъв случай няма да почине същински. Ще ви разбираем за какво.

Хенриета Лакс в действителност е извънредно значима дама. 20 години след гибелта си, тя едвам не поражда дипломатически спор сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати. И да – тя умира през 1951 година.

На 29.01.1951 година майката на три деца Хенриета Лакс е призната в болница „ Джон Хопкинс “ в Мериленд с диагноза рак на шийката на матката. От този ден нататък всички последвали медицински проучвания на заболяването, даже и в днешно време, станали вероятни точно поради тази 31-годишна умираща афроамериканка.

Преди случая с Хенриета медиците не разполагали с много информация за болестта, защото не можели да го учат отвън човешкото тяло. По време на лекуването ѝ е направена биопсия, без нейно единодушие – честа процедура по това време. Изследванията посочили на лекуващия я доктор – доктор Джордж Гей нещо неповторимо, невиждано и нечувано – туморните кафези на Хенриета били безсмъртни. Те в никакъв случай нямало да умрат.

Изолирайки самостоятелни кафези, докторът имал опцията да ги мултиплицира и да сътвори линии от кафези, наречени на пациентката – „ ХеЛа “. По този метод съумял да стартира проучване на рака в лаборатория – гениална и революционна възможност за това време. Докторът популяризирал методите, техниките и откритията си. Единственото, което запазил в загадка, било от къде е получил туморните кафези, които е изследвал. През 1954 година Джонас Салк съумява да сътвори ваксина за клетките „ ХеЛа “.

През идната 1955 година клетките „ ХеЛа “ станали първите човешки кафези, сполучливо клонирани от Теодор Пук и Филип Маркъс в Университета на Колорадо. До 2009 година повече от 60 000 научни публикации били оповестени по отношение на клетките „ ХеЛа “.

Научните достижения в проучването на раковите кафези не престават да нарастват, а Хенриета няма визия какъв брой доста е помогнала за развиването на медицината. Тя умира на 4.10.1951 година и е заровена извънредно непретенциозно, без даже да има надгробен камък. До 2010 година даже фамилията на Хенриета не знаело, че е била потребна за някой различен, с изключение на за самите тях.

След триумфа в поддържането на раковите кафези живи в лаборатория и през идващите 20-25 години, медицинските проучвания не престават решително, до момента в който не стартира по този начин наречената „ война на рака “ през 70-те години, когато нескрито излиза тревожна особеност. Проверката на етническия генезис на конфискуваните тъканни проби се изследва и руските откриватели виждат необикновен брой на проби с афро-карибски генезис. Чернокожите, живеещи в Русия, не били чак толкоз доста, с цел да се потвърдят лабораторните резултати. Нещо не било наред.

След като руснаците разгласяват констатациите си през 1975 година, те провокират огромен дипломатически скандал сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати.  20-30% от всички изследвани типове ракови формирания били на хора от афро-карибски генезис. Виновникът се оказва Хенриета Лакс…

Когато доктор Джордж Гей осъзнава какъв брой нападателни били туморните кафези на Хенриета, след наблюдения с микроскоп, той осъзнал какъв брой упорити можели да бъдат. Клетките „ ХеЛа “ в лабораторията били разнообразни, те работили като вирус. Тогава Гей осъзнал, че в действителност всички медици са изучавали еднакъв тип кафези – „ ХеЛа “, а не клетките на другите типове тумори. Това означавало, че всичките тези години на труд били напразни.

През 2014 година Хенриета Лакс най-сетне е представена в Залата на славата в Мериленд като жена, помогнала за огромна смяна в света. Тя била помогнала на голям брой хора, спасявайки животите им и докарала милиони на фармацефтичните компании.

Всяка нейна туморна клетка към момента е жива. Затова Хенриета Лакс в никакъв случай няма да почине.

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР