Възможно е съвсем скоро известният портрет на Мерилин Монро, нарисуван

...
Възможно е съвсем скоро известният портрет на Мерилин Монро, нарисуван
Коментари Харесай

Мерилин от Анди Уорхол ще стане най-скъпата творба на XX век

Възможно е напълно скоро известният портрет на Мерилин Монро, нарисуван от Анди Уорхол, да стане най-скъпото произведение на изкуството, основано през XX век. Аукционна къща Christie`s разгласи, че го афишира за продажба с начална цена от 200 милиона $. Търгът ще се състои през май.

Портретът, нарисуван от бащата на попарта през 1964 година, две години след гибелта на актрисата, " е най-значимата картина на XX век, която ще бъде продадена на търг ", се споделя в изказване на аукционната къща.

Служители на компанията споделиха на конференция, че известният портрет на Мерилин Монро принадлежи на фондация „ Томас и Дорис Аман “ в Цюрих, Швейцария, която ще подари приходите от продажбата за " възстановяване на живота на децата по света посредством здравни и просветителни стратегии ".

Абсолютният връх за продажба на произведение на изкуството на търг се държи от " Спасителят на света "  на Леонардо да Винчи, който беше продаден също от Christie`s. На търг в Ню Йорк през ноември 2017 година картината, чиято достоверност и до през днешния ден не е изцяло доказана, бе продадена за 450,3 милиона $.

" Жените от Алжир "  на Пабло Пикасо държи върха за творби от предишния век. Тя бе продадена през май 2015 година на търг на Christie`s за 179,4 милиона $.

Работата на Уорхол изобразява непосредствен проект на Монро с руса коса, сини сенки за очи и яркочервени устни. Той рисува пет портрета на кинозвездата след нейната гибел, като всеки от тях е на декор в друг цвят – алено, оранжево, синьо и така нататък Christie`s ще продаде портрета от серията, наименуван Shot Sage Blue Marilyn.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР