Възможно е президентът да влезе в спора за референдума за

...
Възможно е президентът да влезе в спора за референдума за
Коментари Харесай

Наталия Киселова: Възможно е президентът да влезе в спора за референдума на Възраждане

Възможно е президентът да влезе в разногласието за референдума за опазване на лв., разяснява пред БНР преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова. Тя уточни, че Конституцията и Конституционният съд позволяват президентът да взема политическа позиция и предвижда, че в този смисъл би могъл да се намеси.

" Единият въпрос е " за " и " срещу " еврото. Другият въпрос е " за " и " срещу " директната народна власт. Привържениците на този референдум поставят знак за тъждество. Дефицитите в това десетилетие, тъй като в предишното имахме три референдума, въпреки и несполучливи - дали би трябвало да бъдат питани жителите по избрани въпроси и страхът на Народното събрание или на народни представители, като пуснат избран въпрос на референдум, да не получат гласовит пестник. Затова сме очевидци на това да се постави знак за тъждество – да запазим лв. и да има референдум ", счита доцент Киселова. Според нея в случай че четем деликатно закона, пленарната зала следва да гласоподава това, което предлага парламентарна комисия, като по предписание комисията би трябвало да предложи положителен план за решение.

" В случая с референдума за лв. комисията предлага негативен подобен, а председателстващата съвещанието в този миг Росица Кирова прикани към положително гласоподаване. Заради това се стигна до разминаването ", разясни доцент Киселова.

Тя е безапелационна, че има нарушаване на разпоредбите по какъв начин беше извършено гласуването.

" Трябваше да бъде въз основа на плана на комисията. Но това не е съображение да кажем, че са дали своят вот противоположното ", означи преподавателят по конституционно право.

Днес решението, с което Народното събрание отхвърли провеждането на референдума, би трябвало да бъде в Държавен вестник и на следващия ден да бъде обнародвано.

" Следва сезиране на Конституционния съд. Не може да има прегласуване. Трябва да има нова процедура ", безапелационна е доцент Наталия Киселова.

По думите ѝ президентът не може да дефинира дата, тъй като Народното събрание не е взело позитивно решение за произвеждането на референдум.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР