Възможно е преструктуриране на разходите в бюджета, например в капиталовата

...
Възможно е преструктуриране на разходите в бюджета, например в капиталовата
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов: Възможно е преструктуриране на разходите в бюджета

" Възможно е преструктуриране на разноските в бюджета, да вземем за пример в финансовата стратегия. Тази стратегия може да бъде понижена на половина от плануваната при започване на годината. Така ще се освободи потенциал за разноски в други пера - заплати, обществени стратегия. Друго място, откъдето може да пристигна оптимизация на разноските и да се освободи фискално пространство за други разноски - това е в допълнение понижение на общодържавните административни разноски. Държавата употребява от ден на ден електронни услуги ".
Това разясни пред БНР икономистът и финансист Румен Гълъбинов.

И акцентира, че Бюджет 2023 е краткотрайно решение, тъй като касае идващите пет месеца на годината, а по-съществени са въпросите, свързани с корекции за 2024 година:
" Има обществени системи като пенсионната, да вземем за пример, която употребява над 50% държавно субсидиране. Там не доближават събраните осигурителни вноски. В здравната система подпомагането е над 30%. И там вноските не доближават напълно, с цел да се устоя системата. Изправени сме пред решения, които би трябвало да се вземат за 2024 година - дали да има смяна в налозите и в осигурителните вноски като ставки ".

В предаването " 12+3 " икономистът добави, че бюджетът за идващите три години би трябвало да планува преструктуриране на браншовете и секторите на стопанската система.
" Сегашните въпроси и проблеми би трябвало да търсят същинските си отговори в бюджетите за идващите три години. 2023 година е инерционно дотъкмяване, не можем да чакаме радикални промени и промени ".

По думите му в Бюджет 2023 е значимо придържането към съществени индикатори - 3% недостиг, едноцифрена инфлация, дългова политика.
" Трябва да стане и по-конкретно дали, по кое време и в какъв размер ще получим втория транш от Плана за възобновяване и резистентност ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР