Възможно е да се стигне дотам всяка отделна страна членка

...
Възможно е да се стигне дотам всяка отделна страна членка
Коментари Харесай

Алтернатива: всяка страна от ЕС може да сключи договор с Украйна за помощ

Възможно е да се стигне до такава степен всяка обособена страна членка на Европейски Съюз да подписа двустранен контракт за помощ за Украйна, в случай че Унгария продължава да блокира даването й.

Това е една от вероятните други възможности, заяви след края на Европейския съвет в Брюксел ирландският министър председател Лио Варадкар. По-рано за подобен вид намекнаха и европейски дипломати.

„ Работим доста интензивно, с цел да реализираме единодушието на всички 27 страни членки. Но би трябвало да работим и за евентуални други възможности, с цел да имаме настоящи решения, в случай че това не стане “, сподели след края на срещата на върха ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Унгария още веднъж блокира пакета от помощ за Украйна, възлизащ на 50 милиарда евро. От тях 17 милиарда са под формата на безплатни заеми, а останалите 33 милиарда - на заеми.

От кабинета на премиера Виктор Орбан дадоха да се разбере, че страната упорства Комисията да деблокира 21 милиарда евро от еврофондовете, които остават замразени поради несъблюдение на така наречен суперкритерии, свързани с върховенството на закона.

Все отново Брюксел деблокира 10,2 милиарда за Будапеща. В резултат Унгария склони Европейски Съюз да стартира договаряния за участие с Украйна. Не мина обаче без циркове. Орбан напусна залата, до момента в който останалите водачи гласоподаваха за решението.

Същевременно Комисията ще отпусне още 1,5 милиарда евро на Украйна в границите на съществуващите договорености, реализирани по-рано, разгласи Фон дер Лайен. Очаква се това да се случи в идващите дни. Този пакет възлиза на общо 18 милиарда евро.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР