Възложил съм в рамките на следващите десет дни да има

...
Възложил съм в рамките на следващите десет дни да има
Коментари Харесай

АПИ ще обяви търгове за зимно почистване по съкратена процедура

Възложил съм в границите на идващите 10 дни да има подготвена тръжна документи за оповестяване на търгове единствено за зимно разчистване по съкратена процедура. Става въпрос за националната сигурност. Това заяви служебният министър на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков на среща с представители на Камарата на строителите в България и на Българска браншова камара „ Пътища “. На нея бяха дискутирани най-належащите проблеми пред сектора, оповестиха от районното министерство.

Регионалният министър прикани за отговорно държание от страна на компаниите, тъй че в границите на закона да бъде обезпечено зимното поддържане през идния сезон. Ще се опитаме дружно градивно да излезем от обстановката, съобщи той.

Агенция „ Пътна инфраструктура “ е почнала подготовката на процедурите преди встъпването в служба на служебния кабинет и към този момент завършват документи за идващия стадий на поддръжката на пътищата, осведоми още министърът. Целта е от идната година да няма напрежение. Арх. Шишков съобщи, че ще се върви в посока нормативна смяна, тъй че разногласието дали един ремонт е настоящ или главен повече да не се случва.

До дни в Министерството на районното развиване и благоустройството ще бъде импортирана информация за заплащанията по старите контракти за пътно поддържане, сподели ръководителят на Българска браншова камара „ Пътища “ Стефан Чайков. Той уточни, че от дължимите от страната към пътностроителните компании 720 млн. лева 200 млн. лева не попадат в обсега на решението на Народното събрание и могат да бъдат разплатени. Останалите средства са блокирани от решението на Народното събрание.

Вече имаме разговор с страната, надяваме се той да продължи, означи Стефан Чайков.

Министър Шишков изясни, че заплащанията ще се вършат след инспекция. На срещата стана ясно, че при нужда бюджетът на Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще се преструктурира, с цел да могат да бъдат осъществени.

Ще създадем всичко допустимо изпълненото строителство по огромните инфраструктурни обекти – първите три сектора на автомагистрала „ Хемус “ и пътя Видин – Ботевград, да бъде платено, тъй че да не се забавя тяхното осъществяване, сподели още районният министър.

До 10 дни се чака планът на методика за индексация на договорите да бъде финализиран взаимно с Министерство на финансите, след което ще бъде импортиран за утвърждение от Министерския съвет. Това стана допустимо откакто измененията в Закона за публичните поръчки бяха обнародвани в Държавен вестник. В рамките дневно или два оферти по плана на методика ще дадат и браншовите организации. Темата е значима освен за строителния отрасъл, а и за общините, сподели министър Шишков.

Подготвената по време на постоянното държавно управление методика не планува таван на индексацията, а ще се прави по формула, изясни почетният ръководител на Камарата само че строителите в България Светослав Глосов.

За индексация на труда на проектантите и консултантите настояха и от Консултативния съвет на браншовите организации в региона на устройственото обмисляне, капиталовото планиране и строителството, с които районният министър се срещна по-късно през днешния ден. Той ги прикани да дадат съответни оферти в най-кратки периоди, с цел да бъде финализирана скоро методиката.

Представителите на браншовите организации и министър Шишков дискутираха елементи на някои текстове по Наредба 7 за разпоредбите и нормативите за устройство на обособените типове територии и устройствени зони. Като главен се очерта въпросът за анулация на член 114, обвързван с ориентацията на жилищните пространства. Министър Шишков разяснява, че има изрично мнение от Министерство на здравеопазването против разрешаването на така наречен северни жилища. От Камарата на архитектите в България също показаха изрично противоречие да отпадне недопускането жилища да се ориентират напълно на североизток, северозапад или север.

До седмица следва втора среща с представителите на браншовите организации в региона на устройственото обмисляне, капиталовото планиране и строителството, при която да бъдат прецизирани и финализирани всички текстове в нея.

Министър Шишков изрази убеденост, че планът на Наредба 7 ще бъде приключен скоро.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР