Възходът в подкрепата за крайнодясната партия Алтернатива за Германия преди

...
Възходът в подкрепата за крайнодясната партия Алтернатива за Германия преди
Коментари Харесай

Възходът на крайнодесните в части от Източна Германия заплашва коалицията на Меркел

Възходът в поддръжката за крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " преди районните избори идващия месец в две някогашни комунистически източни провинции заплашва да унищожи нестабилното съдружно държавно управление на канцлера Ангела Меркел, написа " Ройтерс ".

Консерваторите на Меркел и лявоцентриската Социалдеморкатическа партия дружно ръководят провинция Саксония, сходно на обединението им на национално равнище в Берлин. В прилежащ Бранденбург социалдемократите ръководят с радикалната " Левица ".

Според социологическите изследвания антиимигрантската " Алтернатива за Германия " може да завоюва първото място и в двете провинции на изборите на 1 септември, което би бил позорен резултат за партията на Меркел и за социалдемократите, управлявали Германия дружно през 10 от нейните 14 години на власт.

Загубата на Бренденбург, ръководен от социалдемократите още от обединяването на Германия през 1990 година, ще ускори апелите в партията за овакантяване на обединението на Меркел и възобновяване в съпротива след спада в поддръжката за тях на национално равнище до под 15%.

Поражение на Християндемократическия съюз на Меркел в Саксония, която той ръководи от три десетилетия, ще ускори натиска върху любимеца й за канцлер, водача на партията и министър на защитата Анегрет Крамп-Каренбауер.

" Алтернатива за Германия " откри плодородна почва за антиимигрантското си обръщение в двете релативно небогати източни провинции, които споделят огромен миньорски регион, заплашен от държавните проекти за отвод от въглищата.

" Пропагандата на " Алтернатива за Германия " наподобява работи и Християндемократическият съюз не може да направи нищо ", разяснява Кристиан Хофман, покровител на партията на Меркел, акцентирайки афиш на " Алтернатива за Германия " в историческия саксонски град Мейсен, на който написа: " Пари за пенсионери, не за незаконни мигранти ".

" Ако " Алтернатива за Германия " завоюва, (националната) коалиция евентуално ще падне ", добавя Хофман, на 70 години. " Опитваха да я запазят и резултатът от изборите може да бъде краят на държавното управление ".

Мигранти

Коалицията на Меркел, към която социалдемократите насилствено се причислиха след националните избори през 2017 година, бе отслабена от разногласия за политиката за даване на леговище, ориста на някогашен началник на разузнаването, упрекнат в благосклонности към крайнодесните, и мъчителни загуби на районни избори.

Партията на Меркел изгуби гласове поради " Алтернатива за Германия " на европейските избори през май в Саксония, както и на национално равнище.

" Алтернатива за Германия " нахлу в националния парламент през 2017 година, яхвайки вълната на националния яд против решението на Меркел да одобри към милион най-вече мюсюлмански бежанци. Според партията мигрантите съставляват опасност за немската просвета. Тя също така желае, влизащите в Германия без документи за идентичност, да бъдат връщани, да се ограничи достъпът на мигранти до обществени помощи, възбрана на градежа на джамии и ускорение на депортирането на търсещите леговище, чиито молби са били отхвърлени.

Град Кемниц в Саксония, отечество на антиислямското придвижване ПЕГИДА, влезе в новините преди година, когато бе разтресен от най-големите крайнодесни митинги от десетилетия.

В Мейсен, град с население от 28 хиляди души, единствено 5.6% са чужденци спрямо 13% на национално равнище. Дебат предходната седмица сред главните претенденти на изборите бе доминиран от въпроси за разноските за консолидиране на мигрантите.

" Алтернатива за Германия " не е расистка. Тя е единствената партия, която споделя истината ", показва Дирк Фукнер, 50-годишен управител продажби, до момента в който раздава листовки в поддръжка на партията. " Хората, които идват тук, не са бежанци. Повечето са стопански мигранти и би трябвало да си вървят ", добавя тогавашният последовател на партията на Меркел, обърнал се към крайнодесните в символ на митинг против решението от 2015 година Германия да отвори вратите си за мигранти.

 Възходът на крайнодесните в елементи от Източна Германия заплашва обединението на Меркел
© Reuters

Но въпреки АзГ да води в изследванията в Саксония и Бранденбург, е малко евентуално да влезе в държавното управление на някоя от двете провинции, тъй като партиите от главното течение отхвърлят да се съюзяват с нея.

Християндемократическият съюз и социалдемократите може да сформират коалиция в Саксония със Зелените, които сходно на " Алтернатива за Германия, минават през напредък на национално равнище. Макар да са обичайни сили в заможната Западна Германия, гласовете за тях се усилиха повече от два пъти в Саксония и Бранденбург.

Предвид че АзГ съвсем сигурно ще бъде първа в Бранденбург, единствената работеща коалиция ще бъде водена от Християндемократическия съюз, втората по величина партия, и може да включва също социалдемократите и Зелените.

Това ще бъде следващият мъчителен удар за социалдемократите, които са затънали в проточила се лидерска конкуренция, откакто през юни Андреа Налес напусна управителния пост поради слабото показване на евроизборите. Партията ще избере нов водач през декември, когато се чака и да преразгледа обединението си с консерваторите, чийто мандат свършва през 2021 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР