Възходът на изкуствения интелект ще доведе до увеличаване на кибератаките,

...
Възходът на изкуствения интелект ще доведе до увеличаване на кибератаките,
Коментари Харесай

Британското разузнаване: Развитието на ИИ ще доведе до по-голям брой кибератаки

Възходът на изкуствения разсъдък ще докара до увеличение на хакерските атаки, предизвестява Агенцията на Обединеното кралство за разузнаване, сигурност и киберпространство (GCHQ), предава  Reuters .

Бързото развиване на новите принадлежности на изкуствения разсъдък (ИИ) ще докара до увеличение на броя на хакерските атаки и ще понижи бариерата за нахлуване на по-малко опитни хакери, с цел да нанасят цифрови вреди, предизвести английската шпионска организация.

Тази по-ниска преграда за нахлуване евентуално ще способства и за световния растеж на офанзивите с откуп, при които нарушителите криптират компютърни системи против дигитален откуп, се показва в отчет на Националния център за киберсигурност (NCSC), който е част от GCHQ.

" През идващите две години изкуственият разсъдък съвсем несъмнено ще усили каузи и ще ускори въздействието на хакерските атаки. Въздействието върху киберзаплахите обаче ще бъде неравномерно ", се отбелязва още в отчета.

В него се допуска, че най-голямо нарастване на опциите на злонамерените участници в киберпространството ще получат опортюнистичните хакери, които не всеки път имат уменията, нужни за осъществяване на офанзиви на по-високо равнище.

В отчета се твърди, че потреблението на генеративни принадлежности с изкуствен интелект, като чатботове, може да помогне най-малко за основаването на по-убедителни имейли или документи, употребявани в онлайн фишинг акции.

На по-напреднало равнище по-способните хакери, подкрепяни от страната, са " в най-хубава позиция да употребяват капацитета на ИИ за напреднали кибероперации против мрежи, да вземем за пример за потребление в усъвършенствано генериране на злотворен програмен продукт ", се акцентира в отчета, като се има поради злотворен програмен продукт и компютърни вируси.

Разузнавателните служби по света се борят с повишаването на евентуалните проблеми със сигурността, свързани с логаритми, които могат да генерират човешки звучащи взаимоотношения - наречени огромни езикови модели или LLM, като ChatGPT на OpenAI, които фирмите включват в необятен набор от услуги, в това число продажби и обслужване на клиенти.

Последиците от ИИ за сигурността към момента са в развой на разглеждане. Властите във Англия, Съединени американски щати и Канада обявиха, че са станали очевидци на хакерски офанзиви против тази технология.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР