Възхитителното писмо, с което Златко Далич обявява, че хърватският национален

...
Възхитителното писмо, с което Златко Далич обявява, че хърватският национален
Коментари Харесай

Фалшива новина се оказа кървавото писмо на Златко Далич за дарението на хърватския национален отбор

Възхитителното писмо, с което Златко Далич афишира, че хърватският народен тим подарява 23 милиона евро на детска фондация, се оказа измислено.

То беше оповестено от редица хърватски и български медии (сред които и OFFNews) и провокира екстаз в обществените мрежи, освен поради огромната сума, а и поради острите думи към хърватските политици. В изфабрикуваното писмо се споделяше, че футболистите отхвърлят да се снимат с политици и им не разрешават да употребяват триумфа им за реклама, тъй като са корумпирани.

Фалшивата вест потегля от фейсбук страницата Hrvatska nogometna reprezentacija. Буквално това значи " народен тим на Хърватия по футбол ", че това е формалната страница на Хърватския футболен съюз. Тя обаче се казва Hrvatski nogometni savez и в нея няма такова писмо.

По-задълбочена инспекция демонстрира, че писмото е обществен опит, оповестен още в петък от някой си Игор Премужич.
Той е разгласил текста в своя фейсбук профил, като още при започване на текста е подсказал, че става въпрос за мистификация. Постът обаче се появява на страницата Hrvatska nogometna reprezentacija без тези подсказки.

Следва лавионообразен резултат, сходен на популярната тирада на гръцкия министър председател Папандреу, измислена от neverojatno.wordpress.com.

Той е заздравен и от обстоятелството, че в основата си новината има нещо правилно. На няколко пъти разнообразни различни хърватски футболисти и треньора им оповестиха, че ще дарят наградите си от Световното състезание. Става въпрос обаче за доста по-малка сума от упоменатите в писмото 23 милиона евро. 23 млн. е цялата сума, която се поставя за присъединяване на Хърватия, само че по-голямата част от нея отива в Хърватския футболен съюз, тъй че нито Далич, нито футболистите могат да се разпореждат с нея.

Въпреки обещанията, дадени преди време, все още няма несъмнено удостоверение някой от футболистите или треньорът да е направил подаяние.

" Експериментът ми сподели, че хората не четат до дъно постовете във фейсбук ", написа Игор Премужич, визирайки това, че в края на текста категорично е показал, че той е създателят на писмото.

Въпреки, че той прави опровержението си още в събота следобяд, вълната от препечатвания продължи и през днешния ден, като включва освен хърватски и български, само че и редица интернационалните медии.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР