Възхитителна книга – терапия за ума и сърцето, така списание

...
Възхитителна книга – терапия за ума и сърцето, така списание
Коментари Харесай

Тули Зилберберг – едно отвлечено дете в търсене на истината

" Възхитителна книга – терапия за мозъка и сърцето ", по този начин списание " Таймс " дефинира втория разказ на Том Ракман, " Възход и проваляне в живота на Тули Зилберберг ", който ще плени всеки четец със своите точност, деликатност и дълбочина. Книгата излиза на български под знака на издателство " Кръг " в прелестния превод на Диляна Георгиева и корица от Милена Вълнарова. Том Ракман, английско-канадският занаятчия на красивата прозаичност, се подреди измежду най-хубавите модерни писатели с първата си творба " Неудачниците ", която излезе у нас през 2020 година

Романът се трансформира в обичан на читателите със своя жанр и вниманието, което отдава на дребния, трагичен човек. Във " Възход и проваляне в живота на Тули Зилберберг " още веднъж се усеща авторовата обич към онеправданите, само че тук Ракман надскача личното си равнище. Той ни завихря в динамичност и темп, които провокират любознанието до краен лимит. Изгражда изложба от комплицирани, смайващо колоритни герои, които слага пред най-трудно разрешимия спор – на личните илюзии.

И всичко това е написано с внимание и богат език. Главната героиня е Матилда Зилберберг, в резюме Тули. Нейните черти и орис припомнят на класиката " Матилда " от Роалд Дал. Тули е странна и неподправено ексцентрична, добродушна и безразсъдна, начетена, без да е приключила гимназия, а животът ѝ я среща с редица неприятни хора, макар които тя съумява да съзрее. Когато на 10 години Матилда изчезва от вкъщи си в Банкок, тя поема на шеметна обиколка из света в компанията на група особняци. Историята на Тули и необикновените условия към нейното израстване се оказват завладяваща тайнственост. След като се снабдява с упадъчната книжарница " Краят на света " в забутан Уелс, тя получава загадъчно известие, което съживява предишното й.

Момичето потегля на път в търсене на истината. Разкрива секрети и живее на ръба, което има своето обаяние, само че и крие доста клопки. Губи се, постоянно под въздействието на други, по-могъщи от нея сили, и се намира – постоянно с помощта на себе си. " Възход и проваляне в живота на Тули Зилберберг " е престъпен разказ, само че без убийства; философска книга, само че без утежняващи разсъждения; разказ за порастването, без да бъде сантиментален; разказ за пътуването, без да отегчава; разказ за феновете на книжарници без никакви клишета. Роман, който задава въпроси, провокиращи човешката жадност за себепознание. Роман, който е " толкоз добра компания, че не искаш да свършва – както написа английският " Телеграф ": – Том Ракман е написал вълнуваща история, в която се влюбваш ". Том Ракман (1974 г.) е публицист и публицист, роден в Лондон и израснал във Ванкувър, Канада. Учи кино в университета на Торонто, а по-късно приключва публицистика в Колумбийския университет. Преди да се посвети на художествената литература, работи за " Асошиейтед Прес " и " Хералд Трибюн ". Още с дебютния си разказ " Неудачниците " (2010 г.), преведен на повече от 25 езика, се подрежда измежду най-талантливите модерни създатели.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР