Възбрана над бившето училище в маданското село Вехтино наложи областната

...
Възбрана над бившето училище в маданското село Вехтино наложи областната
Коментари Харесай

Въпреки че е на печалба, областна болница наложи възбрана на бивше селско училище

Възбрана над бившето учебно заведение в маданското село Вехтино наложи регионалната болница в Смолян. Това е акт на лечебното заведение след завършилата правосъдна сага, която продължи повече от 10 години, против пловдивски предприемач, съобщи кореспондентът на .
Възбраната върху остарялото школо, благосъстоятелност на негово сдружение, е от април месец тази година. Тя е както върху постройката на учебното заведение с повърхност от 230 квадрата, по този начин и върху поземления парцел от 1958 квадрата. А цената на желае против компанията „ Дюкс “ е 60 000 лв..
Съдебната борба, която МБАЛ в Смолян завоюва, е за вила „ Здраве “ на Пампорово, чийто наемател бе пловдивчанинът Георги Петров. Вилата „ Здраве “ с повърхност 72 квадрата и навеси към нея (общо 109 кв.м) е благосъстоятелност на МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров “. През 1993 година тогавашната Окръжна работническа болница я отдава чартърен на Едноличен търговец „ Год фадър – Лазар Тотев “ от Пловдив. През 1994 година наемателят направил редица преустройства – реорганизация, продължение и надстрояване в парцела. Превърнат е в тризвезден хотел, рекламиращ се с името „ Дюкс Плейс “.
Впоследствие има подписани голям брой анекси, с които срокът е продължаван, наемът е променян, правени са още и още усъвършенствания. През това време компанията била прехвърляна на Едноличен търговец „ Год фадър – Георги Петров “, а след това на „ Дюкс “ ЕООД (Пловдив). Собственик на двете компании е Георги Петров.
Подобренията са контрактувани с анекс 5 на 03.09.1996 година, в който се планува, че „ осъществените промени в наетия парцел от наемателя са за негова сметка и остават негова благосъстоятелност след приключване на периода на деяние на главния контракт и на анекса ”.
Претенциите на наемателя се базират главно на тази уговорка. Договорът изминал през ноември 2008 година, само че наемателят отказал да се раздели с парцела и в края на 2009 година управлението на болничното заведение взема решение да заведе дело за собствеността си.
Хотелът се състои от партерен етаж с кухненски пространства, склад за хранителни артикули, заведение и хигиеничен възел, първи етаж с три стаи с по две кревати, тавански етаж с две стаи с по три и четири кревати, колиба за икономически потребности и прилежащо към постройката дворно място. Според направената експертиза постройката е частна държавна благосъстоятелност. Тя не е в достоверния си тип - уширена е и напълно реконструирана от наемателите. Помещенията са общи след реконструкцията, входът е един, има общо стълбище. Не се касае за обособени постройки, които да бъдат отделени от самата постройка по този начин, както тя е съществувала в първичния си тип.

През 2016 година Окръжният съд в Смолян постанови, че пловдивското сдружение „ Дюкс “ ЕООД не може да бъде притежател на земята. Макар и с усъвършенствания, на стойност 400 000 лева, претендирани от пловдивския предприемач, тризвездният хотел бе присъден на МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров ”.

Според съда вилата е строена върху територия от държавния горски фонд и тя няма по какъв начин да се придобие по давностно притежание.
След влизане на решението в действие здравното заведение внесе иск за пропуснати изгоди. В продължение на пет години, в интервала на наложената забрана, парцелът не е могъл да се отдава чартърен. Искът на болничното заведение бе за 125 хиляди лв., само че е предявен отчасти за 60 000 лв., на каквато стойност е сегашната забрана. Смолянският областен съд и Апелативният в Пловдив го почетоха напълно.
На извършеното Общо заседание на МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров “ през май месец е взето решение по искане на Съвета на шефовете вила „ Здраве “ на Пампорово да се отдаде чартърен за период от 10 години. „ С решение на Съвета на шефовете към този момент сме разгласявали парцела на търг за отдаване чартърен два пъти и не се явява претендент. Смятаме, че причина за това е срокът – 3 години, само че СД няма право да организира процедура с по-дълъг период. Поради тази причина предложихме на Общото заседание да утвърди нов период от 10 години с мотив, че биха се явили претенденти освен това изискване “, изясни изпълнителният шеф доктор Марин Даракчиев.    
Припомняме, че при първото съобщение от 2017-та година месечната наемна цена на обекта бе 1982 лева без Данък добавена стойност, а при второто, от 2018-та – 1390 лв..
На съвещанието от май месец е признат годишният финансов доклад на МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров “, който сочи, че лечебното заведение приключва миналата година на облага и без просрочени отговорности.
Увеличен е и дружественият дял на Здравното министерство (МЗ) в МБАЛ – Смолян. Досега страната (чрез МЗ) притежаваше 88,81% от общия дялов капитал.
Миналата година обаче на болничното заведение бяха предоставени с решение на държавното управление 1 000 000 лева за закупуване на ангиограф и 256 748 лева за преустрояване за отделяне на конструкция за инвазивна кардиология към кардиологично поделение. За ремонта и покупката на скъпата инсталация бяха вложени всъщност  1 183 460 лева, като неизползваните средства са върнати на Министерство на здравеопазването. Но с това влагане на процедура страната усили капитала си в болничното заведение на 90,05%.  
Десетте общини на региона са миноритарни притежатели в МБАЛ-Смолян, с към този момент незабележим капитал – 0.50% на Баните, 0.28% на Борино, 1.04% на Девин, 0.70% на Доспат, 1.03% на Златоград, 1.08% на Мадан, 0.61% на Неделино, 0.78% на Рудозем, 3.27% на Смолян и 0.66% на Чепеларе.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР