Въвеждат в експлоатация газовата връзка между България и Сърбия. По

...
Въвеждат в експлоатация газовата връзка между България и Сърбия. По
Коментари Харесай

Радев, Вучич и Алиев дадоха старт на газовата връзка между България и Сърбия

Въвеждат в употреба газовата връзка сред България и Сърбия. По газопровода ще може да се придвижва газ и в двете направления. Капацитетът е 1 милиард и 800 милиона кубически метра годишно. На церемонията за откриването в Ниш участват президентите на България, Сърбия и Азербайджан - Румен Радев, Александър Вучич и Илхам Алиев.

Преди минути тримата президенти дружно натиснаха копчето и по този начин беше даден старт на газовата връзка сред България и Сърбия.

" Интерконекторът България-Сърбия е нещо доста повече от инфраструктурен план. Той е знак на повишените софтуерни качества на нашите страни. Той е знак на сполучливото ползотворно съдействие сред България-Сърбия-Азербайджан. Сътрудничество, което води до стабилно икономическо развиване на нашия район. Той е израз на нашата единна воля да градим дружно нашето европейско бъдеще. Той е израз на амбициозната визия на Европейски Съюз за сигурни и надеждни източници на сила. И аз съм уверен, че също така интерконекторът ще способства за повишение на капиталовия интерес към пограничните райони ", акцентира Румен Радев, президент на Република България.

" До 2027 година Азербайджан ще удвои износа си на природен газ към Европа и още веднъж количествата демонстрират какъв брой уверено ние се движим към крайната цел. Нашият експорт стига над 8 милиарда кубически метра и тази година ще стигнем 12-милиардният пространствен метър, което е 50% от нашия експорт в международен мащаб. Имаме и други огромни проекти - енергийната тактика на Азербайджан се ползва с всички планове, които сме почнали ", съобщи Илхам Алиев, президент на Азербайджан.

Газовата връзка е дълга 170 километра и свърза градовете Нови Искър и Ниш. На наша територия са построени 62 километра като тяхното строителство стартира на 1 февруари. Цената на плана в България е 76,6 млн. евро. Голяма част от сумата е обезпечена посредством заем и лично финансиране от държавната компания " Булгартрансгаз ".

Капацитетът на тръбата е 1,8 милиарда кубични метра. Първоначално оборудването ще придвижва синьо гориво от България към Сърбия. Първи количества ще бъдат пуснати още през днешния ден, а за януари е запазен 40% от общия потенциал на тръбата, демонстрират данните на " Булгартрансгаз ".

Съоръжението ще може да работи и в двете направления. В случай, че България има потребност да получи количества, посредством тръбата получава достъп до хърватските терминали за полутечен газ, както и до най-голямото газово вместилище край австрийската столица - Баумгартен.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР