Въвеждането на видеонаблюдение в акцизните складове се отлага за неопределено

...
Въвеждането на видеонаблюдение в акцизните складове се отлага за неопределено
Коментари Харесай

ГЕРБ отлага видеонаблюдението в акцизните складове за неопределено време

Въвеждането на видеонаблюдение в акцизните хранилища се отсрочва за неопределен срок. Това планува проектозакон за изменение на Закона за акцизите и данъчните хранилища, импортиран в Народното събрание от председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова и група депутати от ГЕРБ.

Камерите ще стартират да работят, откакто ограниченията бъдат съгласувани с Европейската комисия. В претекстовете към законопроекта е записано, че това се постанова, защото слагането им засягало текстове от европейска инструкция. Също по този начин на финансовия министър се дава период от два месеца след приемане на единодушието на Европейска комисия да запише в правилника към закона за акцизите по какъв начин ще се събира информацията от камерите.

Не е посочено обаче какъв брой ще продължи съгласувателната процедура с Брюксел, тъй че на процедура използването се отсрочва за неопределен срок.

Изискването за камерите бе признато в края на предходната година като мярка против контрабандата. С слагането им ще се следи непрестанно кой влиза и излиза от данъчните хранилища и какви количества алкохол и горива се изнасят от тях.

Още тогава бизнесът възрази против концепциите на ръководещите. Против концепцията бяха всички наранени браншови организации, които съставляват българските производители на акцизни артикули - горива, вино, алкохол, питие, тютюневи произведения. Недоволството им бе изразено директно и посредством най-големите работодателски организации, отпред с КРИБ и БСК.

Основният мотив против измененията бе, че те опонират на Конституцията, на разпоредбите за ограничение на административното контролиране на стопанската активност, на разпоредбите за правенето на нормативни актове и на тези за отбрана на персоналните данни.

Бизнесът изрече опасения, че това е следващ опит върху легалните производители. В същото време контролните органи не оферират съответни ограничения против тези, които работят напълно на черно, без регистрации и лицензии и не заплащат акцизи, налози и осигуровки.

Фирмите възразиха и че те ще би трябвало да поемат разноските по монтирането и поддържането на системите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР