Въвеждането на тол таксите от август ще оскъпи горивата с

...
Въвеждането на тол таксите от август ще оскъпи горивата с
Коментари Харесай

Петролният бизнес: Тол таксите ще оскъпят горивата с 3-4 ст. на литър

Въвеждането на тол таксите от август ще оскъпи горивата с 3-4 стотинки за литър, предвижда през вчерашния ден ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. Той изясни, че за последните осем месеца сме очевидци на растеж от близо 30 стотинки. Повишаване на цените се обрисува и поради новите касови апарати, отчитащи непосредствено продажбите в приходната организация, само че в това време изпълнителният шеф на БПГА уточни, че чака спад на международните цени на петрола при започване на юни след четири месеца непрекъснат тренд нагоре. Терзиев означи още, че образуването на цените на горивата за българския пазар зависи доста от валутния курс на лв. по отношение на $.

Въвежданите от средата на август тол такси за прилагане на пътищата от камионите са късмет за понижаване на контрабандата на горива, разумен надзор върху зареждането на бензиностанциите и повишение на приходите от петролния бизнес, разяснява през вчерашния ден специалистът Тихомир Безлов. Според него тол таксите може и да доведат до минимално повишение на цените на стоките поради повишените разноски на компаниите за техния превоз, само че може също по този начин системата за събирането им да повлияе за свиването на сивата търговия с горива.

Задължителен шестмесечен тестови интервал на тол системата желаеха през вчерашния ден в обединена позиция браншовите сдружения в бранш " Транспорт и спедиция ". От сектора са безапелационни, че в случай че тол системата бъде призната в настоящия тип, натоварването няма да е единствено върху транспортните компании, само че огромна част от тежестта ще се поема и от крайния консуматор. Явор Пантелеев от Националното съдружие на българските спедитори изясни, че все още превозвачите не могат да възнамеряват какви ще са разноските им след средата на август. За задачата е належащо да знаем какъв е обсегът на тол системата и какъв брой ще заплащаме, уточни той. По тази причина той прикани Министерство на регионалното развитие да даде изясненост и да планува задоволително време, с цел да може стопанската система да се приготви, както и да се вкарат такива тол такси, които да не доведат до шоково повишаване на продуктите, каквато заплаха има сега.

От АПИ оповестиха, че от през днешния ден стартира първият стадий от тестванията на тол системата, която ще таксува тежкотоварния трафик на база изминато разстояние. Те ще стартират със симулации на данни за придвижване по републиканската пътна мрежа, а не със събиране на действителни данни на терен. Целта е първо да се откри дали има добра съгласуваност сред обособените съставни елементи на системата. След като тази интеграция бъде открита, ще се премине към проби с данни, постъпващи от бордови устройства, инсталирани на транспортни средства, оповестиха от АПИ.

Без БПГА на среща при Караниколов

Продължава неразбирателството в петролния отрасъл поради влизащите в действие в края на юли нови законови правила за регистрация на компаниите, заети с търговията и превоза на горива. Големите компании отстояват написаната от тяхната асоциация разпоредба за използването на закона за търговията с петролни артикули, дребните търговци желаят смяна в самия закон, а министърът на стопанската система Емил Караниколов ги събира през днешния ден на необятна среща по казуса, от която се закани да не ги пуска да си тръгнат, до момента в който не реализиран консенсус. Едрият бизнес обаче даде знак, че едва ли негови представители ще отидат на срещата, а Живодар Терзиев непосредствено съобщи, че има " междуособици и колебливост " в националната политика в този бранш, в енергетиката и по отношение на ограниченията против климатичните промени. Това стана ясно през вчерашния ден при отбелязването на 20-годишнината от основаването на БПГА.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР