Въвеждането на локдаун остава единствената алтернатива, ако сегашните мерки със

...
Въвеждането на локдаун остава единствената алтернатива, ако сегашните мерки със
Коментари Харесай

Кацаров обяви кога да очакваме локдаун

Въвеждането на локдаун остава единствената опция, в случай че сегашните ограничения със " зелен документ " не дадат резултат. 

Това разгласи министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров по време на среща посланиците на Европейския съюз в България. Срещата бе по самодейност на словенското председателство. На нея здравният министър срещна посланиците със обстановката в страната и главните провокации пред държавното управление и българския народ в разгара на следващата пандемична вълна, оповестиха от здравното министерство.

 „ За разлика от предходните Коронавирус талази този път ние организирахме предварителна подготовка. Имаме проект, осигурихме авансово задоволително медикаменти, разкриваме поетапно кревати за заболели с Коронавирус, поддържаме непрекъсната връзка с производителите на О2. Засега имаме задоволително медикаменти, обезпечено е и задоволително количество О2 “, съобщи Кацаров по време на срещата. „ Нарастването на броя на инфектираните лица в последните седмици, затруднява здравната ни система, която към този момент е покрай оптималния си потенциал, изключително във връзка с интензивните кревати “, добави той.

Министърът увери, че са подхванати нужните дейности за обезпечаване на спомагателни интензивни кревати и тяхното съоръжение. Проблем е обезпечаването на медицински личен състав и това е главният индикатор, който здравните управляващи наблюдават, защото е значимо да се обезпечи лекуване на всички заболели. Министър Кацаров акцентира пред посланиците, че в случай че въведените ограничения със „ зелен документ “ не дадат резултат, единствената опция остава въвеждането на локдаун. В същото време, както той напомни, след две седмици в страната предстоят президентски и парламентарни избори. „ Стремим се по всякакъв начин да го избегнем, да използван оптимално строго противоепидемичните ограничения. Надявам се те да дадат резултат и да избегнем цялостно затваряне на страната, с цел да можем да проведем изборите, въпреки и в условия на пандемия “, съобщи още здравният министър.

Д-р Кацаров изясни на посланиците двете съществени провокации пред ръководството на пандемията у нас. Едното е, че здравната ни система е в неприятно положение и е тежко дебалансирана. Служебното държавно управление няма нито нужното време, нито пълномощия да организира нужните промени.

Второто предизвикателство е обвързвано с това, че страната ни е в предизборна акция към този момент 6 месеца. В борбата си за гласоподаватели политическите партии употребяват служебното държавно управление като боксова круша. „ Някои от тях са подготвени да яхнат всяка популистка вълна, всеки популистки апел в устрема си да завоюват някой глас допълнително на изборите и въобще не се интересуват от нищо друго, в това число и от живота и здравето на хората “, оплака се министър Кацаров. Правителството, по думите му, се постанова да понесе всички политически удари и в това време да подхваща ограничения за извеждането на страната от здравната рецесия.

По отношение на ниските равнища на имунизация у нас доктор Стойчо Кацаров съобщи, че аргументите за това са сложни. Те са свързани с особености на историята, културата, тоталитарното минало, религията, които са формирали народопсихологията ни. В последните 10-15 години страната ни се ръководи от популистки държавни управления, които ни трансфораха в модел на корумпирана страна. „ Този метод на ръководство с ширеща се корупция, популизъм като съществена политическа визия има своите последствия. Настъпва безнравственост, хората стартират да губят ориентири за положително и зло, основава се съмнение към властта и към демокрацията даже. На тази почва доста елементарно проникват измежду популацията мистични теории, че ще чипират хората, че тези ваксини ще се употребяват за нещо друго, а не за предварителна защита “, разяснява доктор Кацаров. Той бе безапелационен, че партиите, които са заложили в предизборната си акция на концепцията, че 80% от българското население са антиваксъри, ще изгубят. Това не е по този начин и всеобщото имунизиране след въвеждането на зеления документ го потвърждава. „ Повечето от митингите са политически и партийни, част от предизборнната акция “, съобщи той и увери, че обстановката с пандемията в страната е тежка, само че към момента е под надзор. Д-р Кацаров бе безапелационен, че към момента може да се избегне локдаун и да се излезе от рецесията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР