Въвеждането на финансови стимули за ускоряване на ваксинацията срещу коронавируса

...
Въвеждането на финансови стимули за ускоряване на ваксинацията срещу коронавируса
Коментари Харесай

Обмислят се ваучери за туризъм и спорт за ваксинираните

Въвеждането на финансови тласъци за ускорение на имунизацията против ковид набира от ден на ден последователи у нас. Националният ръб по туризъм и Конфедерацията на българския туристически бизнес вече сложиха въпроса пред министрите на опазването на здравето и на финансите и поискаха по 100 лв. на всеки имунизиран, които да се употребяват за отмора в България или при посещаване в ресторант.

Към тях се причисляват и от Българската асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ), съгласно които от тези ваучери би трябвало да може да се възползват и хората, които желаят да спортуват.

" Финансовата тежест за бюджета при изискване, че се увеличи броят на имунизираните лица с 1 млн. души вследствие на акция за стимулиране посредством ваучери би коствала сред 50 и 100 млн. лв., което е пренебрежимо дребен разход, съпоставимо с разноските за лекуване на болни жители и икономическите и обществени обезщетения за затваряните административно бизнеси ", показват от БАЗФ.

Сдруженията от туризма и спортните действия считат, че в този момент е моментът да се вкарат тласъците и да се форсира имунизацията, с цел да не се стига до следващо затваряне на бизнеси наесен, в случай че има нова ковид-вълна.

Самият служебен премиер Стефан Янев разяснява в неделя пред БНР, че държавното управление разисква ограничения за ускорение на имунизацията. " Ваксинирането против ковид в България няма да стане наложително. Подобна последна мярка вероятно би могла да се търси в бъдеще, в случай че рецесията е доста остра. В момента обаче такова нещо не е нужно и даже не се разисква. Обмисля се обаче разпределяне на тласъци за имунизиране по образеца на други страни, които направиха някакви тласъци, нещо от вида при имунизиране с втората игла на имунизирания човек да му се дават някакви ваучери ", каза Стефан Янев. Той не даде повече детайлности, само че уточни за пример Гърция, където се дават по 150 евро за пътешестване. 

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис разгласи преди дни стартирането на Freedom Pass - новаторски механизъм, ориентиран към поощряване на младежите (на възраст сред 18 и 25 години) да се имунизират против COVID-19. Тази предплатена карта ще е достъпна от 15 юли. В нея ще има предплатен заем от 150 евро и ще бъде даден на всеки гръцки жител, роден сред 1996 и 2003 година, който е получил най-малко една доза ваксина сред 1 януари 2021 и 31 декември 2021. 

Здравният министър Стойчо Кацаров също разяснява пред бТВ, че е допустимо да се вкарат и тласъци за ваксиниране. Той обаче акцентира, че избира да види, че хората се имунизират, тъй като са осмислили изгодата от това и разсъдъкът ги е предиздвикал да го създадат. " Стимулирането и подаръците при имунизация са възможни, само че въпреки всичко има детайл на рушвет ", смята Кацаров.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР