Въвеждането на безусловна 10-годишна давност на всички задължения на физическите

...
Въвеждането на безусловна 10-годишна давност на всички задължения на физическите
Коментари Харесай

Колекторите: Абсолютната давност стимулира недобросъвестните платци

Въвеждането на безусловна 10-годишна отминалост на всички отговорности на физическите лица освен, че няма да реши казуса с " безконечния дебитор ", само че и ще сътвори поредност от нови проблеми и опасности, които ще бъдат платени от добросъвестните жители. Това гласи мнение на Асоциацията на колекторските организации по отношение на признатия на първо четене законопроект за допълнение на Закона за отговорностите и договорите.

Прибързаното му дефинитивно приемане, без да се вземат поради мненията на специалистите - икономисти, финансисти, банкови институции и без да се отчетат позициите на Министерството на финансите и Министерството на правораздаването, КРИБ, Асоциацията на банките, Върховен касационен съд може да докара до съществени разтърсвания на икономическата среда у нас, безапелационни са те. И показват, че положителните европейски и международни практики оферират законово решение на казуса с " безконечния дебитор " през закон за персоналния банкрут. Такъв би дал отбрана на хората, изпаднали в неспособност да изплащат задълженията си, само че след наложително проучване на тяхната почтеност.

Макар че поддържат търсене на решение на казуса с " безконечния дебитор ", фирмите в асоциацията показват, че текстовете на признатите на първо четене промени в Закона за отговорностите и договорите допускат безусловна отминалост, т.е. след приключването на 10-годишния период кредиторът да изгуби всяко право да търси дължимото, поемайки всички финансови вреди за своя сметка. " На процедура, отминалостта съставлява интервенция в договорните връзки сред две страни, като автоматизирано освобождава неизрядната страна от поетите задължения. Поставянето на кредитора в неподходящи условия неизбежно ще повлияе върху стопанската система и финансовия бранш в страната, като затрудни и оскъпи ресурса. А това ще бъде цена, която ще заплати добросъвестният консуматор ", безапелационни са те.

Давността ще донесе неизбежен публичен дисбаланс сред хората, които чакат приключването на 10-те години, и тези, които съзнателно погасяват отговорностите си. Ако даден консуматор фактически е изпаднал в усложнения, то практиката сочи, че най-често той има повече от един заем, което значи, че отпадането на един от тях не би решил обстановката. Световната процедура е да има ясни условия, при които обещано лице може да изиска персонален банкрут и да понесе съответните последици от това, напомнят от асоциацията.

Остава отворен и въпросът какво се случва с тези отговорности, чийто период е по-дълъг от 10 години.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР