Въвеждане на уикенд винетка, която да важи от 12 часа

...
Въвеждане на уикенд винетка, която да важи от 12 часа
Коментари Харесай

Въвеждат уикенд винетки


Въвеждане на уикенд винетка, която да важи от 12 часа в петък до среднощ в неделя, е една от новостите, планувани в промени и допълнения на Закона за пътищата. Текстовете, готови от депутати от ГЕРБ, са импортирани през днешния ден.

Промените дават законовата рамка, която да разреши за прилагане на пътищата в страната да се заплаща на база изминато разстояние - за рейсовете и камионите, и време за прилагане за леките и лекотоварните коли с обща маса до 3.5 тона.

Предложенията плануват електронните винетки да са с годност една година, три месеца, месец, седмица и уикенд, като те ще могат да се валидират и след датата на закупуване. От тях все още не съществува само тази за петък, събота и неделя. От предлагането наподобява, че е отпаднала концепцията да има и дневна винетка за леките коли, написа Flagman.bg

Цените не са посочени, като те би трябвало да се дефинира от Министерския съвет. Кабинетът ще реши и кои пътища да бъдат платени.

Предвидено е електронните винетки, както и пътните такси за изминато разстояние да могат да се заплащат по електронен път, с банкови карти, с карти за гориво, както и в брой в избрани пунктове. При тол-таксата е планувано тя да зависи от екологичната категория на транспортното средство.

Сред текстовете е записано, че купените след 16 август тази година винетки за товарни коли, рейсове и всички транспортни средства над 3.5 тона ще важат до август 2019 година Това евентуално допуска, че до тогава новият метод за заплащане на пътуването към този момент ще е въведен.

За винетките за леки коли е записано, че от 1 септември тази година те би трябвало да бъдат валидирани до 30 дни след закупуването им.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР