Въведоха в експлоатация газовата връзка между България и Сърбия, по

...
Въведоха в експлоатация газовата връзка между България и Сърбия, по
Коментари Харесай

Въведоха в експлоатация газовата връзка между България и Сърбия

Въведоха в употреба газовата връзка сред България и Сърбия, по която ще се придвижва газ в двете направления. Капацитетът на газопровода е 1,8 милиарда кубически метра годишно. Чрез тръбата България получава достъп до хърватските терминали за полутечен газ, както и до най-голямото газово вместилище край австрийската столица Виена – Баумгартен, съобщи Българска национална телевизия.

Газовата връзка е дълга 170 километра и свърза градовете Нови Искър и Ниш. На наша територия са построени 62 километра като тяхното строителство стартира на 1 февруари. Цената на плана в България е 76,6 млн. евро. Първоначално оборудването ще придвижва синьо гориво от България към Сърбия. Първи количества ще бъдат пуснати още през днешния ден, а за януари е запазен 40% от общия потенциал на тръбата, демонстрират данните на „ Булгартрансгаз “.

На церемонията за откриването в Ниш участват президентите на България, Сърбия и Азербайджан - Румен Радев, Александър Вучич и Илхам Алиев.

„ Интерконекторът България-Сърбия е нещо доста повече от инфраструктурен план. Той е знак на повишените софтуерни качества на нашите страни. Той е знак на сполучливото ползотворно съдействие сред България-Сърбия-Азербайджан. Сътрудничество, което води до стабилно икономическо развиване на нашия район. Той е израз на нашата единна воля да градим дружно нашето европейско бъдеще. Той е израз на амбициозната визия на Европейски Съюз за сигурни и надеждни източници на сила. И аз съм уверен, че също така интерконекторът ще способства за повишение на капиталовия интерес към пограничните райони “, акцентира Радев.

„ До 2027 година Азербайджан ще удвои износа си на природен газ към Европа и още веднъж количествата демонстрират какъв брой уверено ние се движим към крайната цел. Нашият експорт стига над 8 милиарда кубически метра и тази година ще стигнем 12-милиардният пространствен метър, което е 50% от нашия експорт в международен мащаб. Имаме и други огромни проекти - енергийната тактика на Азербайджан се ползва с всички планове, които сме почнали “, съобщи Илхам Алиев, президент на Азербайджан.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР