Въведеното извънредно положение много бързо изправи пред нови предизвикателства всички

...
Въведеното извънредно положение много бързо изправи пред нови предизвикателства всички
Коментари Харесай

Катерина Шопова, директор „Човешки ресурси” в Лидл България: Кризата ще открои истинските топ работодатели

Въведеното изключително състояние доста бързо изправи пред нови провокации всички работодатели. Как се оправя една от най-големите компании в България - Лидл България, научете в идващите редове.
В днешната изключителна обстановка по какъв начин водачите по човешки запаси могат да оказват помощ бизнеса да ръководи рецесията?
Функцията на водачите в областта на човешките запаси постоянно е да подкрепят хората и бизнеса, да вършат процесите в компанията още по-ефективни и насочени към реализиране на резултати. Настоящата изключителна обстановка не прави изключение. Още при започване на рецесията насочихме всичките си старания да реорганизираме работата в Лидл по метод, който да ни разреши да преминем допустимо най-безболезнено през нея. Защото това е в полза на нашите клиенти, сътрудници и чиновници. За къс период трябваше да покрием високи стандарти за сигурност, да създадем условия за отдалечена работа, където това е допустимо, да съобразим процедурите и процесите си с новата действителност. Успяхме да отговорим на провокациите, като организирахме постоянна информация за обстановката, инструктажи по сигурност за всички екипи, въведохме строги ограничения за хигиена и стерилизация в нашите обекти, монтирахме PVC загради на касите в магазините ни, с които в допълнение пазиме чиновниците и клиентите си, осигурихме за всички работещи в компанията новаторски български имуностимулант, предоставихме им и достъп до разнообразни онлайн образования за умения, които са им нужни в изключителната обстановка. Освен тези на практика аспекти, значими фактори за справяне с рецесията са мощното водачество, културата на разговор, бистрота и признателност, които отличават Лидл като топ шеф и са значим инструмент за ръководство на рецесията.
Очаквате ли да се промени пазарът на труда в следствие от рецесията с COVID-19 и какви ще са най-големите компликации, с които ще би трябвало да се оправят работодателите в бъдеще?
За смяна в пазара на труда не би трябвало да приказваме в бъдеще време - тя към този момент е реалност за всички, които наблюдават процесите.Най-видимият резултат е, че осезаемо пораства безработицата, което е обвързвано с понижаване на приходите, стесняване на потреблението, неустановеност и терзания за бъдещето. Проблемът е тежък за всички, които излизат от пазара на труда, като очакванията са да е краткотрайно и краткосрочно. Важно е да осъзнаваме, че това действително е и предизвикателство пред цялата стопанска система, тъй като субектите в нея са свързани и действат като част от обща екосистема, а това значи, че измененията ще обиден всички. Хората, които губят приходи, са клиентите на фирмите и смяната в настройките и приходите им се отразява отрицателно на цялата верига от свързани бизнеси. И какви да бъдат ефикасните тласъци за бързо възобновяване на стопанската система неслучайно е огромният въпрос, който се разисква интензивно и у нас, и по света.
Същевременно рецесията може да бъде обсъждана и като опция за калибриране на пазара на труда. Несъмнено тя ще открои/отличи същинските топ работодатели, които не просто претендират обществено, че са такива, а фактически имат дълготрайни и осъзнати политики, насочени към чиновниците. За нас в Лидл водещи правила постоянно са били обезпечаването на сигурна и постоянна среда за работа, грижата за хората, екипният дух и поддръжката. Стремежът ни е всекидневно да отстояваме с дейности тези основни детайли от своето работодателско заричане, изключително в интервал на тествания като сегашния. За нас е извънредно значимо всеки чиновник да осъзнава, че в този момент е времето за взаимност и схващане, тъй като това ще ни даде опция да преминем дружно и допустимо най-безболезнено през компликациите.
Като резултати от рецесията чакам да има преосмисляне на полезностите и настройките на част от претендентите за работа, и повишение на интереса им към постоянните работодатели с потвърдено положителни практики. Рекордно ниските равнища на безработица и неналичието на фрагменти до скоро изправяха фирмите пред провокации като несъразмерни условия, несъобразени с вероятния принос от страна на претендентите за работа,понякога се срещаха липса на мотивация,самокритичност и дълготраен ангажимент. Настоящата обстановка дава опция за нормализиране на пазара на труда, за известно „ приземяване “ на упованията към работодателите, за по-обективна преценка на претендентите за действителността и опциите им.
За доста хора ще се появи и нужда от преквалификация. Кризата ни учи, че няма нищо обезпечено и постоянно, че човек би трябвало да е подготвен да се приспособява по отношение на условията на пазара на труда и да развива гъвкави умения, които да са използвани в разнообразни сфери. И в бъдеще ще са още по-успешни хората, които имат такава настройка към света. В Лидл от дълго време изповядваме тази философия, която се отразява в одобрените практики за кариерно и професионално развиване. Многобройни са образците за прекосяване на чиновници през разнообразни отдели на компанията или за присъединяване в кросфункционални планове, което им дава доста нови умения и им оказва помощ да се приспособяват по-бързо в разнородни обстановки, задания и екипи. Инвестираме в разнообразни образования за мениджърите, които надграждат компетентностите им и уголемяват техния небосвод, приготвят ги за използване на основните ни правила за ефикасното и вдъхновяващо ръководство като опазване на успеваемост и динамичност, ръководство посредством връзка, вдишване на отговорност посредством предоставяне на персонален образец и други Едно от най-силните ни преимущества като шеф е, че сме интернационална компания, която участва сполучливо в 32 страни. Това дава на чиновниците ни неповторимата опция за продан на ноу-хау и положителни практики, както и за кариерно развиване освен в съответната страна, а и в цялото огромно семейство на Лидл по света.
В началото на годината получихте интернационалния документ TOP Employer. Разкажете ни повече за него – какво съставлява той?
Лидл е компанията, която цени чиновниците си и стабилно основава отлична среда за работа и развиване. TOP Employer е интернационален документ, който след изчерпателен разбор удостоверява високото равнище на нашите HR практики в 10 избрани области, а приемането му подрежда компанията измежду топ работодателите освен в България, само че и Европа. Ще дам някои съответни образци от работодателските ни политики, които са оценени високо в процеса на узаконяване. Това са да вземем за пример отличните благоприятни условия за кариера в Лидл България - 75% от мениджърите ни на разнообразни равнища и в разнообразни ресори са се издигнали от вътрешната страна, а огромна част от тях са почнали като касиер-продавачи да вземем за пример. Компанията прави сериозна инвестиция в чиновниците посредством разнообразни стратегии за образование, подготовка, здравен мениджмънт и други
Съвсем неотдавна участвахте с виртуален щанд на " Национални дни на кариерата ". Предвид настоящата обстановка трансформира ли се към този момент методът при подбора на фрагменти?
За нас като компания е значимо да бъдем гъвкави и ефикасни в контактите си с евентуалните претенденти за работа. Затова още при започване на изключителното състояние въведохме напълно отдалечен метод в подбора на фрагменти, с цел да минимизираме рисковете- и за нашите чиновници и за претендентите, и да продължим гладко процеса.
Приехме положително концепцията да сменяем планувания физически щанд в ревюто „ Национални дни на кариерата “ с виртуален и съм щастлива, че присъединяване ни в него беше доста сполучливо. В рамките единствено дневно успяхме да проведем онлайн диалози с близо 100 индивида, в това число от чужбина, с цел да им представим кариерните благоприятни условия в Лидл България и другите ни стратегии. Високият интерес към нашия виртуален щанд и получената противоположна връзка потвърдиха, че хората са отворени към новите форми на връзка и че основното е наличието в предложенията.
Всички, които не съумяха да се причислят към нас виртуално, могат да прегледат опциите за работа в Лидл България на актуализирания ни кариерен уебсайт.
Обявихте вашата лятна стажантска стратегия – кой и по какъв начин може да кандидатства за нея?
Нашата лятна стажантска стратегия е неповторима с това, че дава на участниците опцията да изработят действителна планова задача от идейната фаза до готовия артикул, да видят резултата от работата си.Търсим за програмата си8 надарени и амбициозни младежи, които са мощно стимулирани да учат,а и да вложат сила и пристрастеност в работата си.
Кандидатите за стаж би трябвало да са приключили най-малко I курс във висше образователно заведение и да изберат в секцията " Ученици и студенти " на плана, който ги въодушевява. В период до 30 април би трябвало да аплайват със CV и отговор на въпроса за какво избират тази задача, а самият стаж е заплатен и е от 15 юли до 11 септември.
Стажантската стратегия на Лидл е освен отличен късмет младежи да придобият на практика опит в одобрена интернационална компания, само че е и поредна самодейност в поддръжка на образованието и на основаването на работеща двупосочна връзка сред образователните институции и бизнеса.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР