Във вторник вечер проф. Кирил Топалов ще представи най-новата си

...
Във вторник вечер проф. Кирил Топалов ще представи най-новата си
Коментари Харесай

Живот по неизбежност: Проф. Кирил Топалов представя най-новата си книга

Във вторник вечер проф. Кирил Топалов ще показа най-новата си книга " Живот по наложителност ".


Жанрът й е " мемоарен разказ ", и в нея проф. Топалов споделя свои срещи с огромни българи, измежду тях и най-известните писатели, част от които са към този момент покойници - от Димитър Талев, Емилиян Станев, Радой Ралин, Иван Давидков, и доста други; с учени, професори, учени - като Михаил Арнаудов, Петър Динеков; с доста непознати и български политици и дипломати. " Чужди най-вече, тъй като съм бил 4 година дипломат в Атина, 6 във Ватикана и Малтийския медал. Имам наблюдения и контакти с видни и известни персони, и постоянно съм търсил леко ироничният подтекст, радостната страна на тези контакти. Е, от време на време се постанова, несъмнено, да се обърне внимание и на сериозната страна ", описа проф. Топалов за БГНЕС.

Разказвам живота си от студентските градини натам, - аз съм работил доста специалности като студент, 60-те години бяха много тежки. В този мемоарен разказ споделям свои мемоари, от време на време те са свързани тематично със скок от 40 години, от време на време се връщам 20 година по-рано, с цел да си спомня нещо забавно. Разказът върви по-скоро наративно-белетристично, добави проф. Топалов.

Разказът върви от трето лице, което дава на създателя независимост на изрече. " Казвам много нелицеприятни неща за комунизма, за това време, в което никой от нас не желае да се връща. Спомням си и истории оттогава - по какъв начин мой другар бе хвърлен в Белене единствено тъй като е танцувал на рок ария.. никой повече не чу нищо за него ", споделя създателят, който има и неразрешени от режима филми, книги и пиеси.

С комизъм и автоирония създателят минава през житейски истории, оставили дълбока диря в съзнанието му. Създава книгата в последните две години, въпреки да написа историята й още от самото си раждане. Книгата е лишена от самомнителност, само че обрисува чудесно културно-политическата конюнктура в страната тогава.

" Написах книгата, тъй като доста желаех да опиша всякакви истории на приятелите си, а по този начин ще останат неподвластни на времето ".

Проф. Топалов към този момент е създател на няколко книги, измежду които " Софийски истории ". В нея Топалов се вглежда в драмите на три генерации софиянци – от дядовците (македонски и тракийски бежанци с техните идеали, с сложното им и нерадостно съществуване в драмата на четири войни, три от които една след друга), през синовете (в трагичното време след политическата смяна през 1944 г.), до внуците и правнуците в интервала на идната трагична политическа смяна след 1989 година

Книгата " Живот по наложителност " ще бъде показана от доцент Йордан Евтимов.

Премиерата на книгата ще се състои от 18.30 ч. в Софийската градска художествена изложба. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР