Във вторник руският президент Владимир Путин пристигна в Пекин, за

...
Във вторник руският президент Владимир Путин пристигна в Пекин, за
Коментари Харесай

„Един пояс, един път“ събира Путин и Си Дзинпин в Пекин

Във вторник съветският президент Владимир Путин дойде в Пекин, с цел да се срещне с китайския си сътрудник Си Дзинпин в границите на необятно следено пътешестване, чиято цел е да покаже доверието и партньорството сред страните, макар че войната в Украйна продължава, оповестява Reuters и прибавя:

„ При едвам второто си известно пътешестване в чужбина, откогато основаният в Хага Международен углавен съд издаде заповед за ареста му през март, Путин и антуражът му кацнаха на интернационалното летище в Пекин във вторник сутринта. Той беше посрещнат от китайския министър на търговията Уанг Вентао “.

Това е и първото публично пътешестване на Путин отвън някогашния Съветски съюз тази година, откакто по-рано този месец посети Киргизстан, някогашна руска република.

Международният углавен съд, който упреква Путин в нелегално депортиране на деца от Украйна, задължава 123-те страни членки на съда да арестуват Путин и да го предадат в Хага, в случай че той стъпи на тяхна територия. Нито Киргизстан, нито Китай са членове на МНС, основан за гонене на военни закононарушения.

Си видя за финален път своя " безценен другар " в Москва единствено няколко дни след издаването на заповедта. Тогава той предложения Путин да участва на третия конгрес " Един пояс, веднъж " в Пекин - платформа за интернационално съдействие, подкрепяна от китайския водач, напомня още осведомителната организация.

Путин ще участва на формалния банкет за откриването на форума, проведен от Си, и ще беседва с водачите на Виетнам, Тайланд, Монголия и Лаос, оповестяват съветските медии. Като основен посетител на форума той ще приказва след Си в сряда и ще се срещне с китайския президент за двустранни диалози по-късно същия ден.

Пекин отхвърля западните рецензии за партньорството си с Москва, даже когато войната в Украйна не сподели признаци на преустановяване, настоявайки, че връзките им не нарушават интернационалните правила и Китай има право да си сътрудничи с която страна избере. За финален път Путин посети Китай за Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари 2022 година, когато Русия и Китай оповестиха партньорство " без граници " дни преди съветският президент да изпрати десетки хиляди бойци в Украйна.

Това ще бъде третото наличие на Путин на форума " Един пояс, веднъж ", който продължава до сряда. Той участва на предходните две издания през 2017 година и 2019 година

„ Един пояс, веднъж “

Форумът е концентриран върху самодейността " Един пояс, веднъж “ - величествен проект, стартиран от Си преди десетилетие, който се надява да построи световни инфраструктурни и енергийни мрежи, свързващи Азия с Африка и Европа посредством сухопътни и морски направления. Путин дава висока оценка на самодейността, като декларира, че тя е платформа за интернационално съдействие, в която " никой не постанова нищо на другите ".

От началото на войната в Украйна Русия затвърждава енергийните си връзки с Китай в символ на икономическото им съдействие. Русия изнася към 2 млн. барела нефт на ден за Китай, което съставлява повече от 1/3 от общия ѝ експорт на недопечен нефт. Москва също по този начин има за цел да построи втори газопровод към Китай.

Въпреки че ръководителите на съветските петролни и газови колоси " Роснефт " и " Газпром " ще бъдат част от пътуващата делегация на Путин, към днешна дата не се чакат нови покупко-продажби в региона на енергетиката.

Според Кремъл пътуването не е " пълноценна двустранна " аудиенция, а се реализира в границите на интернационална конференция.

Провал на Русия в Организация на обединените нации

Междувременно стана ясно, че Русия е претърпяла неуспех в границите на Организация на обединените нации, откакто направената от нея резолюция на Съвета за сигурност, в която се приканва за филантропично преустановяване на огъня във войната сред Израел и „ Хамас “ в Газа, е била отхвърлена в понеделник.

Проекторезолюцията е получила пет гласа " за " и четири гласа " срещу ", както и шест гласа " въздържал се ". За да бъде призната, са нужни най-малко девет гласа " за " и да няма несъгласие от страна на петте непрекъснати членки - Съединени американски щати, Русия, Китай, Франция и Англия.

" Днес целият свят очакваше със спотаен мирис Съветът за сигурност да предприеме стъпки, с цел да постави завършек на кръвопролитията, само че делегациите на западните страни на процедура потъпкаха тези упования ", разяснява посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя пред Съвета след гласуването.

В петък Русия предложи проектотекст от една страница, в който също по този начин се приканва за освобождение на заложниците, достъп на филантропична помощ и безвредна евакуация на нуждаещите се цивилни жители. Текстът осъжда насилието против цивилни жители и всички терористични актове, само че не посочва организацията „ Хамас “, която умъртви 1300 души в Израел на 7 октомври, нито един път.

" Като не осъжда „ Хамас “, Русия дава прикритие на терористична формация, която прави грубо принуждение над почтени цивилни жители. Това е възмутително. Лицемерно е и е безпричинно ", безапелационен е посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР