Във вторник не са провеждани операции за засяване на облаци.

...
Във вторник не са провеждани операции за засяване на облаци.
Коментари Харесай

ОАЕ отрича слуховете за засяване на облаци в последните дни


Във вторник не са провеждани интервенции за засяване на облаци. Това оповестиха от Националния център по метеорология (NCM) по отношение на невижданите по тези места проливни дъждове, които нарушиха живота в цялата страна, написа уеб сайтът khaleejtimes.com. Д-р Ахмед Хабиб от NCM декларирал пред медията на ОАЕ, че по време на „ рискови метеорологични условия не се прави засяване на облаци “. Опровергавайки необятно публикуваните изказвания в интернет за провокирания изкуствено проливен дъжд, метеорологичният специалист прибавя: „ В този интервал не са изпратени водачи за интервенции по засяване. “
Обединените арабски емирства, където доминира сухият климат, претърпяха необикновен проливен дъжд във вторник, регистрирайки най-обилните си превалявания от 75 години насам. Въпреки че страната организира планови интервенции по засяване на облаци през цялата година, всички сходни задачи се преустановяват по време на мощни стихии или постоянно, когато има висок риск от светкавици. Това се дължи най-вече на съображения за сигурност и на практика ограничавания.
При поройните превалявания бяха наводнени пътища, домове, летища и молове. Най-много дъжд се е излял в региона на Ал Айн Катм Ал Шакла. Хабиб напомня, че за финален път сходно злополучие е било следено в Шарджа и това се е случило преди обединяването на седемте емирства - 1949 година


Обновени статистики обаче сочат, че проливни дъждове е имало и през 2015 година в региона на Ал Шоайб.Според специалиста на метеорологичния център повода за естественото злополучие и „ съществуването на конвективни облаци, образуващи се над ОАЕ “ провокирали поредност от метеорологични феномени.Топли, влажни въздушни маси, зародили се над Арабско море, се стекли към Оман и ОАЕ. Едновременно с това в горните пластове на атмосферата преобладавали условия на ниско налягане. „ Следователно равнищата на мокрота се ускориха над ОАЕ, съпроводени от нагряване на повърхността и изстудяване на горните пластове. Това кондензира действителната влага в този топъл въздух. Тези комбинации от фактори доведоха до нестабилни метеорологични условия “, проучва обстановката Хабиб.
Регионът претърпя повече от четири метеорологични талази, „ като най-интензивната бе от късния следобяд до късно нощес, носейки обилни превалявания “, добавя той. 
Според специалиста най-лошото е минало. В страната в околните дни се чака да има единствено леки валежи, защото циклонът с ниско налягане стартира да се движи на изток.



Във връзка с световното стопляне, което заплашва да докара до увеличение на смъртните случаи в ОАЕ, свързани с горещините, медийната работа на Дубай във вторник назова проливните дъждове " дъждове на положителното ", макар наводнените здания, паркинги, улици и летища, написа организация Блумберг.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР