Във вторник Международният валутен фонд повиши прогнозата си за глобален

...
Във вторник Международният валутен фонд повиши прогнозата си за глобален
Коментари Харесай

МВФ повиши прогнозата си за глобалния растеж през 2021 г. до 5,5 на сто

Във вторник Международният валутен фонд увеличи прогнозата си за световен стопански напредък през 2021 година и съобщи, че провокираният от ковид спад през 2020 година ще бъде с съвсем един процентен пункт по-малък от предстоящото, оповестява Ройтерс.

Според фонда утвърждението на редица ваксини и стартирането на имунизации в някои страни през декември са подсилили очакванията за възможен завършек на пандемията, която сега е заразила близо 100 милиона души и лиши живота на над 2,1 милиона в международен мащаб, съобщи БНР.

МВФ обаче предизвести, че международната стопанска система продължава да се сблъсква с "изключителна неустановеност " и новите талази от инфекции и разновидности на Covid-19 съставляват опасности, като световната икономическа интензивност ще остане много под прогнозите от преди пандемията, направени преди една година.

Близо 90 милиона души евентуално ще паднат под прага на крайната беднотия през 2020-2021 година, като пандемията ще унищожи напредъка, реализиран в намаляването на бедността през последните две десетилетия. Голям брой хора остават безработни и неработещи в доста страни, в това число Съединени американски щати, регистрира МВФ.

В последния си отчет "Световни стопански вероятности " МВФ предвижда стесняване на международната стопанска система през 2020 година с 3,5%, само че това съставлява съществено усъвършенстване с 0,9 процентни пункта по отношение на спада от 4,4%, очакван от фонда през предишния октомври. Тази възходяща прогноза отразява по-силния от предстоящото стопански подтик през втората половина на 2020 година

Фондът също по този начин предвижда, че световната стопанска система ще нарасне през 2021 година с 5,5%, което съставлява усъвършенстване с 0,3 процентни пункта по отношение на прогнозата от октомври за напредък от 5,2 на 100, като МВФ се базира на упованията за увеличение на Covid имунизациите по-късно през годината и на политическа поддръжка в Съединени американски щати, Япония и няколко други огромни стопански системи.

Според най-новите прогнози на МВФ Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати се чака да нарасне с 5,1% през 2021 година - възходяща проверка с цели 2 процентни пункта по отношение на октомврийската оценка за покачване с 3,1% вследствие на опазване на икономическия подтик през втората половина на 2020 година и изгодата от контрактуваната в края на декември нова държавна финансова поддръжка за близо 900 млр. $.

Някои икономисти настояват, че тази прогнозата евентуално ще се увеличи още повече, в случай че Конгресът на Съединени американски щати одобри и пакета за облекчение на отрицателните пандемични последствия на стойност 1,9 трлн. $, препоръчан от новия президент Джо Байдън.

За Еврозоната обаче се чака напредък на Брутният вътрешен продукт с 4,2% през 2021 година вместо с 5,2%, съгласно октомврийската прогноза, като МВФ понижи и прогнозата за растежа на английската стопанска система до 4,5% от 5,9 на 100.

МВФ означи, че икономическата интензивност в еврозоната се е забавила през последното тримесечие на 2020 година поради новата Covid вълна и последвалите я локдауни и се чака това да продължи и през първата част на 2021 година Фондът не чака стопанската система на района на единната валута да се върне на равнищата от края на 2019 година преди края на 2022 година.

Японската стопанска система пък ще се разшири през тази година с 3,1% вместо с 2,3%, а тази на Канада ще нарасне по-слабо с 3,6% вместо с 5,2 на 100.

МВФ чака китайската стопанска система да нарасне през 2021 година с 8,1% и с 5,6% през 2022 година, спрямо прогнозите от октомври за напредък надлежно с 8,2% и с 5,8%, до момента в който стопанската система на Индия ще се усилва с цели 11,5% през 2021 година, което е с 2,7 процентни пункта повече от прогнозата от октомври.

Базираната във Вашингтон организация предвижда стесняване на интернационалната търговия с 9,6% през 2020 година, което обаче да бъде последвано от отскок с 8,1% през тази и с 6,3% през 2022 година

Фондът също по този начин съобщи, че страните би трябвало да продължат да поддържат своите стопански системи, до момента в който бизнес интензивността не се възстановява, с цел да се лимитират вредите от дълбоката криза през миналата година.

Страните с ниски приходи ще се нуждаят от непрекъсната поддръжка посредством безплатни средства, нисколихвени заеми и облекчение на дълга, а някои страни може да се нуждаят от преструктуриране на дълга, сподели още МВФ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР