Във вторник Китай изпрати първия си цивилен астронавт в орбита,

...
Във вторник Китай изпрати първия си цивилен астронавт в орбита,
Коментари Харесай

Китай изпрати първия си цивилен астронавт в Космоса

Във вторник Китай изпрати първия си граждански астронавт в орбита, като изстреля задачата " Шънчжоу-16 " към своята галактическа станция за второто завъртане на екипажа. По този метод, регистрира CNN, страната прави още една стъпка напред в амбициозната си галактическа стратегия.

Тримата астронавти на " Шънчжоу-16 " са излетяли от Центъра за изстрелване на спътници " Джукуан " в пустинята на китайската провинция Гансу във вторник сутринта, отправяйки се към галактическата станция " Тянгун " в орбита към Земята.

Екипажът - Дзин Хайпен, Джу Янчжу и Гуи Хайчао, ще смени астронавтите от " Шънчжоу-15 ", които от ноември са на преди малко приключената китайска галактическа станция, с цел да стартира своя петмесечен престой.

Това е петата пилотирана задача на Китай до " Тянгун " от 2021 година насам.

Екипажът на „ Шънчжоу-15 “ на борда на станцията беше сниман да следи изстрелването на заместващия го екипаж посредством директно предаване, показва още CNN, като двете групи са се срещнали към 6,5 часа след изстрелването.

Един от членовете на екипажа на Шънчжоу-16 – Гуи Хайчао, професор в влиятелния китайски университет по аеронавтика Бейхан, който има постдокторантурата в Канада, дава историческия аспект на задачата, ставайки първият китайски граждански, който взе участие в галактически полет. Всички останали астронавти са членове на Китайската народноосвободителна войска.

Гуи ще ръководи потребните товари за галактически опити, а Дзин и Джу ще се грижат за галактическия транспортен съд и ще правят механически проби, декларират от Китайската организация за пилотирани галактически полети (CMSA).

Дзин, командирът на задачата, е галактически деец, който е бил в първия екип от китайски астронавти през 1998 година и към този момент има три пилотирани полета зад тила си. " Шънчжоу-16 " е първият галактически полет за Джу и Гуи, родени през 1986 година

Решението Гуи да се включи в екипажа провокира огромен интерес в китайските онлайн медии освен поради това, че е той е първият граждански астронавт в историята на страната, само че и поради обстоятелството, че носи очила. Дебатите се въртят към въпроса по какъв начин човек без съвършено зрение може да бъде физически квалифициран за галактическа задача.

Държавният вестник China Daily даже цитира някогашния астронавт Ян Ливей, почитан чиновник в китайската пилотирана галактическа стратегия, който изяснява, че защото разделянето на труда при задачите става все по-специализирано, има разнообразни критерии за другите членове на екипажа.

Няколко публикации също по този начин разказват строгото образование, на което Гуи е бил подложен преди задачата, в това число оцеляване в пустинята, проби за липса на сън, образование в центрофуга и подводни тренировки за оперативни умения.

Правилата на НАСА за нейните астронавти гласят, че " остротата на зрението далеко и наоколо би трябвало да може да се поправя до 20/20 на всяко око ". Но се прибавя: " Използването на очила е възможно. "

Изстрелването на " Шънчжоу-16 " се случва в миг, когато Китай бързо развива своите галактически благоприятни условия - в това число посредством основаването на галактическата си станция " Тянгун ", главните работи по която завършиха предходната година и се чака да действа и да приема астронавти най-малко едно десетилетие. Това може да я трансформира в единствения орбитален пост за научни проучвания след предстоящото преустановяване на активността на Международната галактическа станция през 2030 година

Китай се стреми да отвори станцията си за съдействие с интернационалните сътрудници, в това число посредством приемане на научни планове на други страни. От години Пекин употребява възходящото си въздействие като световна галактическа мощ, с цел да предлага партньорства и благоприятни условия за развиване на други страни като част от своята дипломация. След като построяването на Т-образната тримодулна конструкция на галактическата станция завърши, китайските държавни медии оповестиха проекти за разширение на структурата, както и на нейните проучвателен благоприятни условия, през идващите години.

Основният модул на " Тянгун " за първи път излезе в орбита през 2021 година, отбелязвайки първата огромна стъпка в фантазията за галактическа станция, която китайското държавното управление разгласи за първи път през 1992 година, напомня още CNN и прибавя в умозаключение:

„ През 2023 година Китай ще има три галактически задачи за приложение и развиване на галактическата си станция. В допълнение към изстрелването във вторник те включват товарния транспортен съд " Тянчжоу-6 ", който беше изстрелян по-рано този месец, и втория галактически транспортен съд с екипаж " Шънчжоу-17 ", плануван за по-късно тази година “.

Китайската галактическа администрация също по този начин удостоверява проекта си за пилотирано кацане на Луната до 2030 година

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР