Преговорите се подновяват с цел прекратяване на стачката на съюзите на писателите

...
Във вторник холивудските студия поискаха Гилдията на сценаристите да се
Коментари Харесай

Във вторник холивудските студия поискаха Гилдията на сценаристите да се върне на масата за преговори в първите известни преговори, откакто почти 100-дневната стачка спря производството на повечето телевизионни предавания и филми.

Срещата, поискана от Алианса на филмовите и телевизионни продуценти (AMPTP) и насрочена за петък, е първият потенциален знак за размразяване между двете страни и може да предложи искрица надежда за край на спирането на работата. Гилдията на писателите представлява повече от 11 000 писатели.

Не беше известно дали студиата също са се обърнали към SAG-AFTRA, която представлява 160 000 актьори, които също стачкуваха миналия месец, с подобно искане. Нито SAG-AFTRA, нито AMPTP отговориха незабавно на искане за коментар рано в сряда.

Ще трябва да се постигне споразумение и с двете страни преди повечето филмови и телевизионни продукции. Късно вечерните телевизионни предавания спряха да излъчват нови епизоди с началото на стачката на писателите на 2 май. И традиционният есенен телевизионен сезон ще бъде отложен на този етап, дори и двете стачки да приключат незабавно. Но в индустриите имаше опасения, че стачките може да се проточат до края на годината.

Това беше най-доброто лято за продажба на билети за кино от началото на пандемията. Но много от медийните и технологични компании, които съставляват AMPTP, включително Amazon (AMZN), Apple (AAPL), CBS (VIAC), Дисни (DIS), NBC Universal, Netflix (NFLX), Paramount Global, Sony (SNE) и Warner Bros. Discovery, майка на CNN, се ангажираха с намаляване на разходите и дълбоки съкращения на работни места дори преди двете стачки, тъй като те поставят нов акцент върху достигането на рентабилност на стрийминг услугите, които много започнаха през последните години, а по-скоро отколкото просто увеличаване на абонатите.

Това е първият път, когато и двата синдиката стачкуват заедно от 1960 г. насам, толкова отдавна, че Роналд Рейгън тогава беше президент на SAG, предшественик на SAG-AFTRA. И двата синдиката отправят сходни искания на масата за преговори, търсейки по-добро заплащане, подобрени остатъчни плащания, особено когато предаванията се излъчват в платформи за стрийминг, и защита срещу загуба на работа поради използването на изкуствен интелект.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР