Във вторник Хърватия откри дългоочаквания мост, свързващ две части от

...
Във вторник Хърватия откри дългоочаквания мост, свързващ две части от
Коментари Харесай

Хърватия построи стратегически мост по адриатическото крайбрежие

Във вторник Хърватия откри дълго чакания мост, свързващ две елементи от адриатическото крайбрежие на страната , като заобикаля дребен изход на Босна и Херцеговина на Адриатическо море в региона на град Неум, предава Associated Press.

Съфинансиран от Европейския съюз и издигнат от китайска компания, елегантният въжен мост с шест пилона е рядко инженерно създание по рода си на фона на опасенията в Европа по отношение на опита на Китай да ускори икономическото си въздействие посредством вложения в инфраструктура.

2,4-километровият мост минава над Адриатическо море, с цел да свърже континенталната част на Хърватия с полуостров Пелешац на юг, като по този метод разрешава по-лесен достъп до най-важната туристическа дестинация в страната - средновековния ограден град Дубровник , която до момента беше откъсната от останалата част на страната и с цел да се доближи до нея трябваше да се минава през Босна и Херцеговина.

Държавната телевизия HRT във вторник разказа откриването на моста като " исторически ден, който бе предстоящ от генерации ".

" Това е огромен ден за Хърватия ", сподели министър председателят Андрей Пленкович. " Нека му се насладим през днешния ден! "

Югославската федерация нямаше вътрешни граници сред своите шест републики, в това число Хърватия и Босна и Херцеговина. Но когато тя се разпадна при започване на 90-те години, двете елементи на крайбрежието на Адриатическо море на Хърватия бяха разграничени от тясна линия на Босна и Херцеговина в региона на крайбрежния курортен град Неум.

И жителите, и туристите трябваше да минават гранични инспекции, което забавяше трафика и оставяше жителите на дребния южен ексклав, който включва и историческия град Дубровник, да се усещат изолирани от останалата част от страната.

Самият Дубровник е може би най-интересната туристическа дестинация на Балканския полуостров - феодален град , който е в листата на предпазеното завещание на ЮНЕСКО и е най-голямата туристическа атракция на Хърватия.

Идеята за този мост е остаряла, само че тя стартира реализация през 2017 година, когато Европейски Съюз отпусна 357 милиона евро, които покриха огромна част от разноските от 526 милиона евро. China Road and Bridge Corporation през 2018 година завоюва интернационален търг за построяването на моста.

Проектът обаче беше подложен на критика от Босна и Херцеговина, откъдето имаха искания за нерешени гранични проблеми и споделиха, че мостът ще затрудни достъпа до нейната част от бреговата линия.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР