Филипините казват, че аванпостът в Южнокитайско море е снабден отново въпреки китайския тормоз

...
Във вторник Филипините съобщиха, че успешно са доставили доставки на
Коментари Харесай

Във вторник Филипините съобщиха, че успешно са доставили доставки на морски пехотинци на борда на BRP Sierra Madre, полуразрушен военен пост в оспорваното Южнокитайско море, въпреки опитите на китайски кораби да блокират мисията.

Националната работна група за Западно Филипинско море заяви в изявление, че успешно е доставила доставки на заседналия десантен кораб на Втората плитчина Томас в изключителната икономическа зона на Манила, която Китай нарича Renai Reef и също така претендира за своя суверенна територия.

Мисията беше изпълнена въпреки опитите на „Китайската брегова охрана и китайската морска милиция да блокират, тормозят и се намесват“ в мисията за доставки, каза работната група.

Китайската морска милиция включва стотици кораби и действа като неофициална - и официално отречена - сила, която Пекин използва, за да прокара териториалните си претенции както в Южнокитайско море, така и извън него, според експерти от Филипините, Съединените щати и западни морски експерти.

Видеоклипове, публикувани във вторник от филипинската брегова охрана, показват два китайски плавателни съда в близко разстояние от филипински кораб, който изглежда блокира пътя му към BRP Sierra Madre.

Това се случва, след като Китай се сблъска с международна реакция заради стрелбата с водно оръдие по много по-малка филипинска лодка, която се опитваше да достави доставки до военния пост преди повече от две седмици.

Военноморският транспортен кораб от епохата на Втората световна война беше умишлено спрян на земята през 1999 г. от Филипините, за да наложи претенциите на страната към района. BRP Sierra Madre е предимно ръждясали останки и се обслужва от филипински морски пехотинци, разположени на ротационен принцип.

Бреговата охрана на Китай отговори, заявявайки, че твърдо се противопоставя на Филипините за „възползване“ от възможността да доставят отново „незаконни строителни материали, използвани за широкомащабно укрепване“ на оспорваната плитчина, каза нейният говорител Лю Деджун.

Лиу каза, че два филипински кораба за доставки и два кораба на морската полиция са навлезли във водите „без разрешението на китайското правителство“.

В тази снимка от 30 юни 2023 г., предоставена от филипинската брегова охрана, кораб на китайската брегова охрана, вдясно, предполагаемо възпрепятства кораба на филипинската брегова охрана Malabrigo, докато е осигурявал подкрепа по време на мисия за снабдяване на филипинския флот близо до Втора Thomas Shoal, Южнокитайско море. (Филипинска брегова охрана чрез AP) На тази снимка от 30 юни 2023 г., предоставена от филипинската брегова охрана, кораб на китайската брегова охрана, вдясно, за който се твърди, че пречи на кораба на филипинската брегова охрана Malabrigo, докато е осигурявал подкрепа по време на мисия за снабдяване на филипинския флот близо до Second Thomas Shoal, Южнокитайско море . (Филипинска брегова охрана чрез AP) Филипинската брегова охрана/AP

Южнокитайско море отдавна е източник на напрежение между Манила и Пекин.

Пекин претендира за „безспорен суверенитет“ над почти цялото Южнокитайско море от 1,3 милиона квадратни мили, както и повечето от островите в него, дори тези на стотици мили от китайския континент.

Филипините, Малайзия, Бруней, Виетнам и Тайван също претендират за различни атоли, пясъчни коси и острови в обширното Южнокитайско море.

Териториалните претенции на Манила са подкрепени от Международния постоянен арбитражен съд в Хага, който постанови през 2016 г., че Китай няма правно основание да претендира за исторически права върху по-голямата част от Южнокитайско море.

Пекин игнорира решението и настоява, че Филипините са обещали да премахнат кораба. Президентът на Филипините Фердинанд Маркос младши каза, че неговото правителство никога не е обещавало подобен ход.

„И нека продължа по-нататък, ако съществува такова споразумение, аз отменям това споразумение сега“, каза Маркос младши във видео изявление на 9 август.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР